Wat is jouw antwoord als mensen je vragen hoe het met je gaat? Ik wed dat het antwoord heel vaak ‘druk’ is. Heb ik gelijk? Als je er even over nadenkt, geef je dat antwoord waarschijnlijk vaker dan je zou willen, bijna op de automatische piloot. En dat is ook niet zo gek als je dag er ongeveer zo uitziet: e-mail checken tijdens het ontbijt, ploeterend de dag door, altijd achter de feiten aan rennen, onophoudelijk onderbroken worden, al telefonerend thuiskomen, kinderen geïrriteerd het bed in werken, mail checken, te weinig rust om recreatief te lezen, te weinig tijd om een vriendin te zien, te weinig zin om te sporten, half uurtje op Facebook, een glas wijn, nog een glas wijn, een rusteloze nacht en de volgende dag begint het opnieuw: de eerste blik gaat naar de telefoon op het nachtkastje. Blegh, de uitputting slaat al toe als je het alleen maar leest! Net als dat onvoldane gevoel omdat je niet toekomt aan de dingen die echt van waarde zijn: tijd voor familie en vrienden, met energie werken aan je eigen doelen en idealen.
Lekker actief of onophoudelijk druk?
Nu hoor ik je denken ‘ja, leuk dat je me met de neus op de feiten drukt. Maar ik heb het écht heel druk, daar verander je niks aan.’ Prima, er is niks mis met een vol en actief leven, dat geeft juist voldoening, verbinding met anderen, een gevoel van waarde te kunnen zijn. Het gaat wél mis als je je overweldigd voelt door een patroon van onophoudelijk druk zijn, als je kopje-onder gaat in ‘busyness’ die je zo leegzuigt dat het ten koste dreigt te gaan van je gezondheid, relaties, carrière en geluk. Als jij dat herkent, is het tijd om het heel snel anders te gaan doen.
Genoeg somberheid! Nu je je eigen patroon van onophoudelijk druk zijn hebt herkend, heb je al de eerste stap gezet naar verandering. En met mijn tips om je dag zo te plannen dat je tijd en energie overhoudt in plaats van inlevert, zet je ook de volgende stap. Daar gaan we:
1. Ga een uurtje eerder naar bed!
Dat futloze gevoel aan het einde van de dag komt niet alleen door het ‘druk, druk, druk’ zijn. Wist je dat we met z’n allen de laatste jaren een slaaptekort hebben opgebouwd? We gaan steeds later naar bed en we gunnen ons lijf en onze hersens niet de kans om over te schakelen van inspanning naar ontspanning. Een snelle en simpele stap naar meer energie (waarmee je je actieve dagen beter aankunt) is om eerder naar bed te gaan. Maak werk van de overgang van actief zijn naar ontspannen en uitrusten. Leg je smartphone en tablet minstens een uur (liefst twee uur :-)) voordat je gaat slapen weg, neem een warm bad, lees een boek, neem rustig de dag door met je partner. En val dan ontspannen in slaap. Een uurtje eerder dan je gewend bent. Je lijf en je hersenen zullen je er dankbaar voor zijn.
2. Sta een kwartiertje eerder op
Wakker worden en meteen in standje ‘busyness’ schieten. Een ideaal recept voor stress en een slechte concentratie. Je start je dag een stuk relaxter als je je wekker een kwartier eerder zet (niet snoozen!), rustig opstaat en even de tijd neemt om je dag helder en gefocust te beginnen. Dat kan door stil te staan bij wat voor jou vandaag het allerbelangrijkst is om je aandacht op te richten en met welk gevoel (voldoening, ontspanning, vrolijkheid, dankbaarheid, plezier, liefde, verbinding) je de dag wil eindigen. Je maakt helemaal een frisse start als je dit doet tijdens een klein blokje om.
3. Begin je dag noooooit met je mail!
Het is ’s ochtends vaak het eerste wat we doen: onze mail checken. Niet doen! Je mail overstelpt je met een stortvloed aan kortetermijnproblemen. Terwijl je brein zich aanpast aan het tempo van de mail, gaat je vroege-ochtendcreativiteit volledig in rook op. Dus: laat je mailbox ’s ochtends dicht, zet alle meldingen uit en plan twee e-mailsessies per dag in. Eentje aan het einde van de ochtend, en eentje halverwege de middag. Voel je in de tussentijd toch aandrang om je mail te checken, sta dan kort stil bij dit gevoel. Besef dat je een keuze hebt om op deze impuls te reageren – of niet.
4. Begin je dag met je belangrijkste taak
Bij de meeste mensen is het brein ’s ochtends op haar best. Gebruik de eerste kostbare uurtjes van de dag dus om het belangrijkste of moeilijkste breinwerk te doen. Ideeën en plannen uitwerken, schrijfwerk, creatief werk, projectwerk, brainstormsessies. Werk minstens twee uur onafgebroken aan je belangrijkste taak, voordat je tijd besteedt aan vergaderingen, administratie en mailtjes.
5. Overschat jezelf niet: bouw ‘lucht’ in je planning
Dit is één van mijn grootste valkuilen. Ik plan ’s ochtends fris en fruitig mijn to-do lijst vol: een blog schrijven en even online zetten, zo gepiept. Administratie doen, daarna sporten, en de boodschappen passen ook nog wel tussendoor. Koken, zoonlief naar de voetbaltraining brengen, ondertussen lukt het me dan precies om die interessante webinar over online marketing mee te pikken… Niet dus! Ik start vol goede moed en dan blijkt dat het schrijven toch meer tijd vergt dan gedacht. Ik blijf steken op een goede inleiding en een knaller van een titel. Bij het online zetten en bewerken vergeet ik altijd weer dat het toevoegen van een mooie afbeelding, het checken van de linkjes en het klaarzetten van een nieuwsbrief ook tijd kosten. Zo vliegt een halve dag voorbij en ren ik achter mezelf aan om met kunst- en vliegwerk toch nog alles gedaan te krijgen. Als jij ook zo bent: wees lief voor jezelf door streng te zijn :-). Schrap de helft van je to-do lijst, plan meer tijd in voor elke taak en plan ook tussendoor meer witruimte tussen al je afspraken. Het geeft je letterlijk en figuurlijk lucht.
Nu ben ik benieuwd: welke tip ga jij als eerste toepassen? Laat je het weten in het reactieveld onder de blog? Als dank voor je reactie ontvang je van mij nog 5 tips voor een bruisende planning! Bijvoorbeeld over doelen stellen, meer doen door niets te doen en jezelf belonen voor ieder stapje dat je zet.
Ben je klaar voor nog meer regie over je tijd en energie? Kom naar mijn DOORBRAAK EXPERTSESSIE!
Wil je het patroon van onophoudelijk druk zijn voor eens en voor altijd doorbreken? Wil je nog meer slimme, simpele tips om je dag, je week, je jaar zo te plannen dat je tijd overhoudt? Kom dan in actie! In mijn Doorbraak Expertsessie leer ik je met behulp van mijn P.L.A.N.-methode wat je moet doen om de regie over je tijd en energie weer terug te pakken. Het is niet moeilijk, maar je moet het wel doen. Consequent en consistent. Met de juiste focus, vanuit jouw wensen en ambities. Maar let op: mijn Doorbraak Expertsessie is alleen voor daadkrachtige vrouwen die echt aan de slag willen om hun bruisende, energieke zelf weer terug te krijgen!
De eerstkomende Doorbraak Expertsessies zijn op woensdag 11 mei en woensdag 1 juni a.s.
Klik hier om je direct aan te melden voor de datum van jouw keuze: www.jebruisendezelf.nl/doorbraak-expertsessie.
Ik kijk ernaar uit je te ontmoeten!
Met bruisende groet,
Jantine.
P.S. wil je mijn blog delen met meer krachtvrouwen? Gebruik de social media buttons hieronder. Dank je wel!
Ik ga de tip toepassen van meer lucht in m’n to do-lijst. Ik heb altijd veel te veel gepland, en het doorschuiven van taken zie ik dan als een mislukking, dat werkt niet motiverend. Ga ik vanaf morgen anders doen!
Ha Marianne, wat kunnen we onszelf eigenlijk op ons kop zitten he? Met de gedachte dat doorschuiven van taken betekent dat je eigenlijk gefaald hebt… stemmetje van onze innerlijke criticus die aan het werk is 😉 Je schakelt ‘m uit door even stil te staan bij wat je allemaal al wel voor elkaar hebt, wat je allemaal al gedaan en bereikt hebt. Dat geeft meteen een heel ander gevoel! Succes met het brengen van meer lucht in je planning. Groetjes, Jantine.
Fijne blog Jantine.
En goede tips. Ik ga inderdaad geregeld vroeger naar bed. Soms dwingt me lijf me hier echt toe. Goede reminders dus dank je.
Ik vind het maken van een to do lijst de avond ervoor ook prettig werken. Waarbij net als je zegt lief zijn voor jezelf belangrijk is.
Ha Sandy, dankjewel voor jouw goede tip: je to-do lijst al de avond vantevoren maken! Met voldoende ‘lucht’ erin natuurlijk ???
Hi Jantine,
Ook wat mij betreft: het lucht in de planning. Ik werk veel met lijstjes en begin ondertussen te leren dat ik toch echt meer tijd moet reserveren voor mijn acties. Ik kan het allemaal wel willen, en heel ambitieus zijn, maar er zitten maar zoveel uur in een dag. Soms frustrerend hoor!
O ja, dat ongeduld! Ik heb er ook zo vaak last van. Wil zoveel en er is maar zo weinig tijd… Totdat je beseft dat tijd alles is wat je hebt, zo kostbaar ? En dat elk stapje dat je zet in die kostbare tijd, je dichterbij je doelen brengt. Ook de ‘lucht’ in je planning want die geeft je de ruimte om te ontwikkelen, mijmeren, creëeren, denken, groeien. En dan heb je dus ineens veel meer ‘gedaan’ op een dag dan je vantevoren dacht ?
Zinvolle blog met goede tips. En ja ik merk dat het inderdaad begint te knagen dat ik door al die ballen om in de lucht te houden al een tijdje niet meer aan het lezen van een boek toekom. Daar ga ik nu ’s avonds weer tijd voor maken als een brug tussen werk en slaap.
Ja, heerlijk zo’n boek als brug tussen werk en slaap! Mooi omschreven ? En ook mijn favoriete manier om de dag af te sluiten.
Haha, eerder naar bed gaan is een fijne tip voor mij, dat doe ik ook af en toe, maar ’s ochtends eerder op is een ander verhaal ?
En lucht in mijn to do list is een goeie, ik onderschat soms hoeveel tijd dingen kosten. Dus vooral met een belangrijke taak beginnen en niet teveel andere dingen op mijn lijst!
Hoi Anneke, en af en toe eens even terugkijken naar wat je allemaal al gedaan hebt ? Dat geeft voldoening. Hoe lukt t met het eerder opstaan?? Groet, Jantine.
Goed verhaal Jantine.
Het klinkt allemaal logisch en toch doe ik het niet.
Voor mij is het een goede reminder om eerder naar bed te gaan. Inderdaad eens een ontspannend bad te nemen of een goed boek te lezen. Beetje liever zijn voor mezelf☺️
Goed begin Cindy, inderdaad gewoon een beetje liever mogen zijn voor jezelf, that’s all ?. Klinkt zo simpel, maar vinden wij krachtvrouwen o zo moeilijk! Maak er een mooi avondritueel van: bad, boek, bed, heerlijk!! Groetjes, Jantine.
Mooie tips Jantine. Er is er eentje bij die ik zeker ga uitproberen. Misschien wel twee. Want als ik een uurtje vroeger naar bed ga, dan kan ik natuurlijk ook best wel een kwartiertje vroeger opstaan.
Ben heel benieuwd hoe dat mij bevalt want ik ben eerlijk gezegd een hele ‘late’ slaper. We gaan het zien!
Ha Veron, een win-win situatie zeg ik ? Ik ben heel benieuwd hoe het je bevalt!
Niet denken maar DOEN :-).
I like! Zit zelf nog middenin m’n transformatie proces, daar ben ik echt dankbaar voor. Ik vind t ook super gaaf te lezen wat jij doet! Keep up the good work 🙂
Dankjewel voor jouw enthousiaste reactie en je support, Pleuni. You make my day ? Wat was voor jou de stap of het inzicht dat de ommekeer heeft gebracht in jouw transformatieproces, en die je andere krachtvrouwen ook toewenst? Liefs, Jantine.