Steek je vinger op als je het woord – en vooral het gevoel van 🙂 – corvee nog kent! Het schoolplein vegen, de bordenwissers uitkloppen (op een of andere manier kwam die krijtjeswolk altijd tussen je tanden terecht), ouwe kauwgum krabben (alhoewel, dat was meer straf dan corvee ;-)), afwassen op schoolkamp (ugghhh, vooral die aangekoekte spaghettipannen…), het konijnenhok schoonmaken, maar ook voortslepende vergaderingen, maandelijkse rapportages, de belastingaangifte doen, een volle wasmand met bedompte sportkleren van het hele gezin… Je sleept je erdoorheen, je doet het omdat het moet, je bent blij als het er weer voor eventjes opzit. Het is moeten met een grote M! Niet echt van die dingen waar je nou geestdriftig van wordt toch? Niet iets om je met ‘ziel en zaligheid’ in te storten.

 

Geestdrift en je ziel

En dat is nou net wel waar het bij bezieling over gaat: geestdrift en inspiratie. Geestdrift is een directe vertaling van het woord ‘spirit’. Of ‘esprit’ zoals de Fransen zeggen (prachtig sprankelend woord 🙂 ). Die geestdrift waardoor je met ‘hart en ziel’ ergens aan kunt werken. Die geestdrift waardoor je de tijd vergeet en alles in jou en om jou heen samenvalt. Dat wat jou inspireert, waar jij blij van wordt, waar je je talenten in kwijt kunt, waarin jouw essentie aan het licht komt. Geestdrift die maakt dat je je heel en compleet voelt. Get the feeling?

Mijn essentie, mijn geestdrift komt aan het licht in de gesprekken die ik voer met prachtvrouwen, maar ook met familie en vrienden. Gesprekken vol diepgang, verbinding en eigen-wijsheid. Die de ander maar ook mijzelf inspireren. Mijn geestdrift komt ook aan het licht als ik creatief bezig ben: tekenen, schilderen, schrijven. En ik vergeet absoluut helemaal de tijd als ik een goed boek lees, of het nou vakliteratuur is, een historische roman, een fantasynovel of een lekkere thriller. Met een boek kan ik ontspannen, opladen en nieuwe inspiratie opdoen. Heerlijk!

Nu jij: Waarin schuilt jouw essentie, jouw geestdrift? Herken jij de inspiratie van verbinding met anderen, van creativiteit en van een goed boek? Of zit het bij jou misschien in met een team een geweldige prestatie neerzetten, nieuwe ideeën uitwerken, zorgen voor je gezin, klassenouder zijn, met je handen werken, op een podium staan, de wereld verkennen of toch die maandelijkse rapportages maken (niks mis mee, kun je ook heel blij van worden ;-))? Onderzoek eens wanneer jij die tijdloze flow ervaart: wat doe je dan? En hoe komt je bezieling daarin tot uiting?

 

De basisbeweging van bezieling:

Basisbeweging bezieling

Valkuil

Afgelopen week trapte ikzelf weer eens in de valkuil van het heilige moeten… waardoor het me in eerste instantie niet lukte om deze blog op papier te krijgen. Boos was ik! Omdat me niet lukte wat ik met mezelf (en met jou) had afgesproken. En omdat ik mijn geestdrift niet kwijt kon, terwijl ik dat zo graag wilde. Ik besloot er een video over op te nemen. Omdat dat op dat moment een vorm was waarin ik mijn bezieling wél kwijt kon, en het ‘moeten’ dus los kon laten. Ik ben er trots op dat ik heb durven experimenteren met een andere vorm. En dat ik het mezelf gunde om even stil te staan en ruimte te maken voor wat er op dat moment nodig was. Ik hoop dat ik je hiermee inspireer:

 

 

 

En nu ben ik heel benieuwd naar jouw geestdrift: wanneer ervaar jij de tijdloze flow van bezieling? En wat doe je dan? Laat je reactie achter in het reactieveld hieronder. Ik wil je bedanken dat je de tijd en moeite neemt om te reageren. Met je reactie inspireer je mij en de andere lezers van mijn blog.

 

Bruisende groet,
Jantine.

P.S. Ben je geïnspireerd geraakt? Tof als je mijn blog wil delen! Dat kan via de knoppen hieronder. Dank je wel!