Goh, heb je het toch jarenlang in de verkeerde hoek gezocht! Ronkend boek dat je timemanagement beloofde dat wél vol te houden is, gezellige cursus om aan je optimale work-life balance te werken, de ultieme to-do lijst die aan het eind van de dag écht leeg is, je dag indelen in blokken om nog efficiënter te werken, eat-the-frog-first (populaire taal voor eerst dat doen waar je al weken tegenaan zit te hikken, om daarna alle tijd te hebben voor alles waar je blij van wordt) en zo nog wat van die slimme wonderformules waarmee je bergen tijd over zou houden. Om eindelijk toe te komen aan je eigen plannen. Of aan ontspanning. Of aan die ene schildercursus. Of aan dat boek dat al maanden op je nachtkastje ligt.

 

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar bij mij is er toch iedere keer een stukje to-do lijst over aan het eind van mijn tijd, is mijn dag meestal één doorlopend blok van doen, doen, doen, en zitten er zoveel frogs te dringen om als eerste opgegeten te worden, dat ik geen kikkerbillen meer kan zien! Timemanagement en ik, het is geen gelukkig huwelijk. Ik weet nu waarom! Iedereen heeft dezelfde uurtjes tot z’n beschikking, elke dag weer. Het gaat er niet om dat je zoveel mogelijk probeert te doen in de tijd die je hebt. Maar dat je dat doet wat past bij je energie van het moment. Geen timemanagement, maar energiemanagement dus!

 

Meebewegen op de stroom

Ik heb ’t aangetrokken als een lekkere jas, dat energiemanagement. Zit me als gegoten! Geen ingewikkelde blokschema’s, planborden en stappenplannen om mijn tijd naarstig onder controle te houden. Maar gewoon voelen waar en wanneer het stroomt. En wanneer niet 🙂 Ga maar na: op sommige dagen vlieg je fluitend door je actielijstje heen, op andere dagen is de voldoening ver te zoeken hoeveel je ook gedaan hebt. Soms gaat het stroperig en traag, soms gebeuren er zoveel onverwachte dingen dat je aan het eind van de dag heel ergens anders bent uitgekomen dan je vantevoren bedacht had (ook weleens leuk trouwens). En soms vráágt je dag er gewoon om om eens heerlijk de boel de boel te laten.

Beweeg mee op de stroom van je energie. Voel je je actief, heerlijk! Maak er gebruik van om lekker veel te doen. Voel je je lekker loom, schakel dan naar een lagere versnelling en kies dingen om te doen (of juist niet te doen) die daarbij passen. Stroomt de creatieve energie? Voel je je avontuurlijk, nieuwsgierig wat de dag je gaat brengen? Heb je zin in ontspanning, of juist in lekker bewegen? Ga er in mee, en kijk wat er gebeurt. Doet wonderen voor je gevoel van voldoening en plezier. En als extra bonus laadt je batterij er ook nog eens van op.

 

Begin bij het begin

Nou hoor ik je al zeggen ‘ja heee, lekker makkelijk praten! Er moet ook nog gewerkt worden, ik word geacht me van 9 tot 5 van mijn productiefste kant te laten zien. En dan heb ik het nog niet eens over de schooltijden, sportclubs en speelafspraken van de andere gezinsleden die de agenda bepalen. Ze zien me aankomen, met m’n meebewegen op mijn energie!!’ Jazeker! Ze zien je zeker aankomen. Als jij ervoor durft te kiezen om het anders te doen, om jouw energie als uitgangpunt te nemen in plaats van je tijd, weet ik zeker dat anderen je volgen. Dat ze heel nieuwsgierig worden hoe je dat nou doet, actief én ontspannen zijn. Productief zijn voor anderen én genoeg ruimte voor jezelf hebben.

En het hoeft niet in één keer perfect! Begin bij het begin. Hier bijvoorbeeld:

  • Wat zijn jouw ‘gouden uren’ van de dag? Op welke momenten van de dag stroomt jouw actieve energie? Ben jij vooral een ochtendmens, een avondmens of iets ertussenin? Maak daar gebruik van bij het indelen van je (werk)dag. Zorg ervoor dat je denkwerk en creatieve activiteiten in je gouden uren doet. En dat je regelklusjes, overleg of andere dingen waar je niet al teveel bij na hoeft te denken daaromheen plant. Mijn blog over je energietype helpt je jouw gouden uren te vinden.
  • Wanneer leg jij jezelf aan de ‘oplader’? Die van je telefoon of tablet ligt ongetwijfeld voor het grijpen, maar hoe en wanneer laad jij jezelf op? Zorg voor korte oplaadmomenten tussen je activiteiten door, korte breaks in je dag. Ga even naar buiten voor een wandelingetje, drink of eet iets, dans op je favoriete muziek (vinden je collega’s ook vast heel leuk ;-)), maak een tekening van je uitzicht of je koffiekopje, lees een hoofdstuk in die thriller waar je in bezig bent. Net wat bij jou past en waar je energie van krijgt.
  • Hoe kun jij ruimte maken om te ‘ontladen’? Je bent zo geneigd om te zoeken naar méér energie, om al die dingen op die to-do lijst te kunnen doen. Maar ruimte maken om terug te schakelen is minstens zo belangrijk als je de stroom op gang wil houden. Een stopcontact is immers ook geaard om niet overbelast te raken (goh, ik hou echt van het spelen met energie, de mooie metaforen komen van alle kanten uit de lucht vallen ;-)) Dusss, wat kun jij doen om te ontladen, te ont-spannen, loom&lui te zijn? Een film kijken, het bos in, een kampvuur maken (of bij de openhaard zitten), in je dagboek schrijven, de dag doornemen met je partner. Wat past bij jou, wat vind je fijn?

 

Onderzoek hoe jouw ‘flow’ in elkaar zit, op welke momenten je energie stroomt. Valt daar een patroon in te ontdekken? Super! Da’s stap 1 in energiemanagement. Stap 2 is om je activiteiten en keuzes op jouw eigen, unieke energiepatroon af te stemmen. Het mooie is dat je dat iedere dag opnieuw kunt doen, dat elke dag je nieuwe, frisse mogelijkheden biedt om te bewegen op de stroom van je energie.

 

Laat je me weten wat je ‘onderzoeksresultaten’ zijn? Wanneer jouw energie stroomt, en welke keuzes daar voor jou bij passen? Vind ik super om te horen. Je kunt je reactie kwijt hieronder in het reactieveld. Dank je wel!

 

Wil je het méér laten stromen?

Voorgoed afrekenen met die kikkers en samen onderzoeken hoe jij meer kunt bewegen op de stroom van je energie? Zodat er ruimte ontstaat voor voldoening, ontspanning, plezier en vooral voor jezelf?

Laten we dan eens praten. Stuur me een mailtje (jantine@jebruisendezelf.nl) of bel me (06-42549554) om een telefonische afspraak te plannen. Je bent welkom!

Je kunt je ook aanmelden voor mijn Doorbraaksessie: http://jebruisendezelf.nl/doorbraak-expertsessie/

Shine bright, make a difference!

Bruisende groet,
Jantine.

 

P.S. Ken je anderen voor wie dit blog waardevol is? Tof als je mijn blog wil delen! Dat kan via de knoppen hieronder. Dank je wel!