We naderen het midden van het jaar. Zo’n moment waarop ondernemers traditioneel de balans opmaken: waar staan we, wat werkte goed, wat nog niet en waar sturen we bij? Maar ook voor niet-ondernemers is het midden van het jaar met de ‘vakantie-adempauze’ in zicht meestal een moment om de thermometer weer even in je leven en werk te steken: wat was ik dit jaar van plan, lig ik op koers? En voor welke ambities, plannen en wensen maak ik in de tweede helft van het jaar ruimte?

De zaag aanscherpen

Even stilstaan, een stapje terug doen en als een helikopter boven je leven, werk en bedrijf gaan hangen om het hele plaatje weer eens te overzien. Het is wat Stephen Covey ‘sharpen the saw’ noemt, één van zijn zeven gewoontes van effectieve mensen. Het scherphouden van de zaag. Al doet de ronkende, Amerikaanse stijl van Covey en consorten misschien anders vermoeden; dit gaat dus níet over hard werken, er nog een schepje bovenop doen of jezelf uitputten omdat commitment aan je doel de middelen heiligt (ten koste van wat, vraag ik je?).

Het gaat wél om het beschermen, verbeteren en verrijken van het allerbelangrijkste kapitaal dat je bezit: JIJ. Jijzelf dus. Jij bent de zaag. Aanscherpen houdt je fris en veerkrachtig, waardoor je de uitdagingen die elke dag op je pad komen met gemak het hoofd kunt bieden. Waarmee je je zaag dan aanscherpt? Door goed te zorgen voor jezelf. Door jezelf te geven wat je nodig hebt op fysiek, sociaal-emotioneel, mentaal en spiritueel vlak:
– Gezond eten, bewegen en voldoende rust nemen.
– Betekenisvolle verbindingen aangaan met anderen.
– Nieuwe dingen leren en jezelf blijven ontwikkelen, lezen, schrijven, maar ook een mentor of leraar zijn voor anderen.
– In de natuur zijn, creatief bezig zijn, muziek maken of luisteren, mediteren, dienstbaar zijn.

Als je nu toch de balans opmaakt, neem dan ook eens even de tijd om de scherpte van je zaag te checken: hoe zit het met je veerkracht, energie en rust? Wat wil je graag leren? En gun je je lichaam, geest én ziel de voeding die je echt nodig hebt?

Behoefte aan een klankbord om je te helpen de balans op te maken? Of in dit geval beter gezegd een slijpmachine 😉 Dat ben ik graag voor je. Bel of mail me, dan plannen we een verhelderend gesprek. Zo’n gesprek kost je niks, ik vraag je wel je tijd, aandacht en commitment aan jezelf te geven. Daar doe je jezelf het grootste plezier mee.

Nieuw: reflectietraject

Soms heb je behoefte aan een sparringpartner, een klankbord, iemand die je uitdaagt, helpt ontwikkelen. Zonder dat er direct sprake is van een coachvraag, de behoefte om een (gedrags)patroon aan te pakken of de wens om een (grote) verandering in leven of werk in te zetten. In gesprek met diverse ondernemers werd iets nieuws geboren: een reflectietraject. Waarin we samen een tijdje optrekken en je kunt sparren of reflecteren op waar je mee bezig bent. Bijvoorbeeld bij een project, het uitwerken/uitvoeren van een idee of een plan dat je wil lanceren. Maar het kan ook bij een persoonlijke ontwikkeling die zich voltrekt, bijvoorbeeld doordat je een andere keuze hebt gemaakt in je leven, werk of bedrijf en de resultaten van deze keuze inzichtelijk wil maken of wil verankeren. Dan is een reflectietraject iets voor jou. We plannen dan een aantal reflectiegesprekken met een vaste frequentie (zeg 1x per maand gedurende een bepaalde periode), die je naar behoefte kunt aanvullen met een aantal flexibel in te plannen gesprekken als er intensievere begeleiding nodig is, of er zich een stukje aandient waarbij coaching noodzakelijk is.

Het reflectietraject is een mooie aanvulling op de strategie- en werksessies én de coachtrajecten waarvoor je bij mij terecht kunt. Ben je geïnteresseerd in een reflectietraject? Bel of mail me, dan kijken we samen of en hoe we eea in kunnen vullen.

Laatste voor de zomer: online masterclass ‘Creëer cliënten door conversatie’ op woensdag 26 juni van 9-10.30 uur

Speciaal voor coaches, therapeuten, counselors, mediators en trainers. Wil je de kracht van conversatie nog beter leren inzetten in het proces van klantcreatie? Datgene wat je van nature al doet bewust en integer gebruiken om marketing en verkoop te doen vanuit verbinding en vertrouwen? Als stevig fundament voor zakelijke (en persoonlijke) groei? Doe dan mee aan deze masterclass. Ik geef ‘m deze keer online, dus makkelijk te volgen waar je ook bent, geen reistijd! En het is de laatste masterclass voor de zomer, mooi om de waardevolle input nog even mee te pikken voordat je aan de tweede helft van dit jaar begint.

Je vindt alle info in de volgende link. Als dit voor jou is, meld je dan meteen even aan: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-online-masterclass-creeer-clienten-door-conversatie-43857992436

Handig om te weten/regelen:
– Ik geef de online masterclass via een Skype groep. Mocht je nog geen Skype account hebben, maak die dan nog even gratis aan, zodat je kunt deelnemen. Geef bij je aanmelding je Skypenaam door.
– Ik maak een opname van de masterclass die nog 30 dagen na dato via Skype beschikbaar is om terug te luisteren. Dus mocht je de 26e verhinderd zijn, maar wel belangstelling hebben, meld je dan ook even aan met je Skypenaam, dan zorg ik dat je de opname kunt beluisteren.

Ik wens je een fijne zomer met veel scherpe-zaag-momenten om je lijf en leden, hart én ziel aan op te halen!

Warme groet,
Jantine van den Boom

P.S. als altijd: ken je mensen voor wie de inhoud van dit bericht ook waardevol is, stuur ‘m dan gerust door. Of deel ‘m met de social media knoppen hieronder. Alvast bedankt!