Jij geeft veel. Van jezelf aan een ander. Tijd, energie, aandacht. Da’s helemaal prima. Als je zelf genoeg hebt. Als jouw eigen kopje zo goed gevuld is, dat je tijd, energie en aandacht als vanzelf overstromen op het schoteltje eronder. Dán kun je geven, eerder niet.

Hoe is dat bij jou? Stroomt jouw kopje over, of is het maar een haags bakkie? Half vol of bijna leeg. Zo veel tijd en energie weggegeven dat de bodem in zicht is. Met een restje koffieprut of een paar laffe theeblaadjes onderin. Als een kleffe herinnering aan die ooit tot de rand gevulde, overvloedige, hartverwarmende, krachtige bak koffie of thee. Die jij ooit was. Overvloedig, hartverwarmend, krachtig…

Als je alles weggeeft, blijft er niks meer over en kun je niet meer (geven). Tijd om dat kopje weer te vullen. Tot de rand en eroverheen. Laat maar stromen. Never mind dat voetenbad, daar gáát het juist om!

Maar hoe doe je dat nou? Hoe zorg je er voor dat het (over)stroomt op je schoteltje?

 

Love yourself first!

Een (over)stromend schoteltje begint en eindigt bij JEZELF! Zet jezelf onvoorwaardelijk op 1. Dat is niet egoïstisch, ook al zegt het stemmetje in je hoofd van wel. Het is het beste wat je kunt doen voor jezelf en iedereen die je dierbaar is. Omdat je er een leuker, enthousiaster, actiever, bruisender mens van wordt. Om dat je juist dan je enthousiasme, inspiratie, tijd, aandacht en energie aan anderen kunt doorgeven. En daar wordt iedereen blij van. Jijzelf ook. En ik zeker 🙂 .

 

Ok, ok, best lastig dat jezelf op 1 zetten. Ik help je op weg:

  • Vraag je af hoe jij je elke dag wil VOELEN in plaats van wat je vandaag moet DOEN. Hoe wil jij je voelen? En wat ga jij vandaag doen of laten om jezelf dat gevoel te geven?
  • Sta stil bij waar JIJ behoefte aan hebt. En geef je lichaam, hart, ziel en geest de ‘voeding’ (zoals gezond eten, ontspanning, beweging, ruimte voor creativiteit, rust, inspiratie, momenten van reflectie, kunst, muziek, boeken en verbinding met de natuur) die ze verdienen. Begin met 1 klein dingetje. Gewoon nu. Vandaag. Voor mijn part vijf minuten. Voelt goed he?
  • Geven kan niet zonder ONTVANGEN. Spreid je armen wijd open en ontvang. Complimenten, waardering, een kadootje, de zon die schijnt, een onverwacht moment voor jezelf, een glimlach van een wildvreemde, een collega die aanbiedt je te helpen. Neem het allemaal in ontvangst. En wees dankbaar. Het helpt om elke dag op te schrijven wat je ontvangen hebt en waar je dankbaar voor bent.
  • Wees MILD voor jezelf. Als je weer in de ‘geef-stand’ schiet, als je merkt dat je je eigen behoeften op het tweede plan schuift, als je kopje ongemerkt leeg raakt zonder dat je het lek boven krijgt. Het geeft niet, merk het op, geef jezelf een schouderklopje omdat je je best hebt gedaan. En begin weer opnieuw. Elke dag, elk moment kun je jezelf weer opnieuw op 1 zetten.
  • Geef jezelf TOESTEMMING om je tijd en je energie zo te verdelen dat JIJ floreert, dat jij er tijd en energie voor terugkrijgt, dat jij er BLIJ van wordt. Het mag, het kan, gun het jezelf.

Nu ben ik benieuwd: heb jij het lef om jezelf op 1 te zetten, geef jij jezelf toestemming om je eigen kopje eerst te vullen? Zo vol dat het overstroomt op het schoteltje. En daarmee anderen te inspireren? Ik vind het geweldig om dat van je te horen. Hieronder in het reactieveld of in een mailtje. Dank je wel!

 

Nog meer love yourself first? Check dan eens waar jij echt behoefte aan hebt met de Checklist van Verbinding

 

Je schoteltje laten (over)stromen met warme Summer Soul Bites

Deze zomer verwen ik je 8 weken lang met smakelijke Summer Soul Bites. Stralende, hartverwarmende ‘koekjes voor je ziel’. Met een zomerse playlist, tips om even helemaal offline te gaan, op ontdekkingsreis in je eigen wensen en verlangens, de mooiste boeken voor in je koffer, mijmeren, luieren, lanterfanten en summer vibes voor ná je vakantie. En nog veel meer. In plaats van mijn ‘gewone’ blogs en nieuwsbrieven. Van 13 juli t/m 31 augustus. Genieten maar!

Ook heel zomers: shine bright, make a difference.

Bruisende groet,
Jantine.

 

P.S. Heb jij er behoefte aan om verder te praten over hoe je jezelf op 1 kunt zetten, hoe je jouw kopje kunt laten overstromen? Je bent van harte welkom. Bel (06-42549554) of mail me (jantine@jebruisendezelf.nl), dan maken we een afspraak voor een verkennend gesprek.