Appongeluk en plofklas. De woorden van het jaar 2017. Zoals je weet, is taal zeg maar echt mijn ding 😉 dus ik vind het altijd leuk om de verkiezingen van de woorden van het jaar te volgen. Ze zeggen veel over de tijdgeest en de wereld waarin we leven. Vind ik.

Ik heb ook altijd een eigen woord van het jaar trouwens. Dat ik niet achteraf kies, maar juist vooruitkijkend. Een woord dat voor mij richtinggevend is in het nieuwe jaar. Een leidraad, maar ook een meetlat waarlangs ik alles leg wat ik kies, doe en zeg. En een houvast, een fijne basis om op terug te vallen als ik het even niet meer weet, als ik twijfel. Dan grijp ik terug op mijn woord van het jaar en de betekenis die dat woord voor mij heeft. Dat helpt. Om focus aan te brengen, om niet met alle winden mee te waaien, om me niet af te laten leiden van dat wat belangrijk voor me is.

 

Van vertrouwen naar verantwoordelijkheid

Mijn woord of eigenlijk woorden, want ik kon niet kiezen 😉 van 2017 waren ‘vertrouwen’ en ‘expansie’. Ze hielpen mij groeien, ontwikkelen, uitbreiden, uitstrekken vanuit een vertrouwd weten dat het goed zou komen, dat mijn keuzes de juiste waren. Ook voor 2018 heb ik een woord gekozen: verantwoordelijkheid. Of liever ‘responsibility’. Want zeg nou zelf, verantwoordelijkheid klinkt niet echt bruisend 😉 En soms raakt de Engelse vertaling van een woord voor mij nét wat beter de nuance die voor mij van belang is.

Responsibility dus. Dat gaat voor mij over je verantwoordelijkheid némen en je aandeel pakken. Je niet langer verstoppen, maar vol gaan staan voor wat je waard bent. Maar ook de verantwoordelijkheid délen, niet langer leunen op een ander, maar je eigen aandeel inbrengen. Dat maakt krachtig, onafhankelijk en vrij. Responsibility betekent voor mij ook dat je verantwoording aflegt, dat je staat voor je keuzes en voor de consequenties van die keuzes. Ook – of juist – als die consequenties pijnlijk zijn of een ander raken. En responsibility geeft richting aan hoe je om wil gaan met andere mensen en met de wereld om je heen. Verantwoord, duurzaam, je levenslessen voorleven en doorgeven. Dat dus. Dat betekent responsibility voor mij, en dat is hoe ik mijn jaar richting wil geven. Het is fijn om de helderheid en stevigheid te ervaren die de keuze voor zo’n woord kan geven.

 

Wat is jouw woord voor dit jaar?

En jij? Heb jij al eens op die manier naar woorden gekeken? En naar wat ze voor jou betekenen? Wat zou het woord van JOUW 2018 kunnen zijn? Misschien spreekt mijn ‘responsibility’ jou ook aan. Of heb jij een heel ander woord van betekenis. Ik ben benieuwd. Deel je jouw woord? Hieronder in het reactieveld of in een mailtje of appje naar mij. Super!

 

De daad bij het woord voegen

Wil jij meer dan een woord? Met mijn hulp de daad bij het woord voegen? Van harte welkom!

  • Doe mee met de Live Trainingsdag voor hart-gedreven onderneemsters op dinsdag 20 februari a.s. Deze dag is onderdeel van het FLOW&GROW-programma voor onderneemsters die willen groeien in zinvol ondernemen op hun eigen manier. Maar je kunt de dag ook ‘los’ boeken. Een dag zónder quick fixes en wonderformules. Mét tijd en ruimte om het goud onder je eigen voeten te ont-dekken: alles is er al, je kunt het al. Je hoeft jezelf alleen nog maar toestemming te geven om die onderneemster te zijn die je bent! Info en aanmelden: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-live-trainingsdag-voor-hart-gedreven-onderneemsters-40905078190
  • Meld je aan voor een Helder gesprek. Jij en ik. Samen verkennen waar je staat, waar je naartoe wil en welke krachtige stappen je kunt zetten om daar te komen. In je werk, je bedrijf of je leven. Meld je hier aan: https://jebruisendezelf.nl/helder-gesprek/ Of bel (06-42549554) of mail (jantine@jebruisendezelf.nl) me om een afspraak te maken. Een verkennend gesprek kan ook telefonisch of via Skype.
  • Kom naar de volgende Impact workshop op woensdag 21 februari a.s. Info en aanmelden: https://jebruisendezelf.nl/impact-workshop/

 

Tot gauw en intussen: shine bright, make a difference!

Bruisende groet,
Jantine.

 

Gun jij dit meer getalenteerde, sensitieve, creatieve, hart-gedreven prachtvrouwen? Tof als je mijn blog wil delen. Dat kan met de social media knoppen hieronder. Dank je wel!