Op elk moment van de dag zijn er talloze dingen die letterlijk je aandacht ‘trekken’. De ‘ping’ van binnenkomende mailtjes en whatsappjes, een gesprek tussen medereizigers in de trein, de vraag van een collega, de laatste nieuwtjes op nu.nl, de nieuwste filmpjes op dumpert, het wel en wee van iedereen die je goed – of minder goed – kent op Facebook. Maar ook je zoon die vraagt of je hem naar de voetbaltraining kunt brengen, een opruimrondje in huis dat nodig moet gebeuren, de administratie die wel wat orde op zaken kan gebruiken, je vriendenclub die een weekendje weg wil plannen. En ondertussen blijft die offerte liggen die je voor een klant zou maken, blijft het zelfgetimmerde bed voor je dochter alleen een tekening op papier, schuif je het updaten van je website voor je uit en is het alweer een paar weken geleden dat je tijd nam voor een goed gesprek en een glas wijn met je partner. Herkenbaar?
Automatische piloot en echte aandacht
Waaraan besteed je wel je aandacht en waaraan niet? Wat is echte aandacht en waarom lijkt het steeds moeilijker te worden om aandacht te schenken aan datgene wat jij belangrijk vindt? Volgens de dikke Van Dale is aandacht ‘oplettendheid, belangstelling’. Leven zonder aandacht is leven op de automatische piloot, zonder dat we ons bewust zijn van ons denken, voelen en handelen. Het merendeel van onze dagelijkse handelingen gebeurt op de automatische piloot. En dat is maar goed ook, want onze aandachtscapaciteit is beperkt. Er zou maar weinig aandacht overblijven voor belangrijke zaken als we ons bewust waren van elke stap die we gedurende een dag zetten, van elke ademteug, van elke deur die we openen of sluiten, van elke keer dat je je veters strikt, van elke hap eten die je kauwt. (Je kunt trouwens heel bewust aandacht besteden aan die automatische handelingen, dat heet mindfulness en dat is iets voor een volgende blog :-)) Niks mis met de automatische piloot dus. Het wordt pas lastig als onze beperkte aandachtscapaciteit wordt aangesproken door verschillende aandachtstrekkers tegelijk. Of als die aandachttrekkers van geen ophouden weten. Laat dat nu net hetgene zijn wat er in onze huidige maatschappij gebeurt: we zijn ‘continu connected multitaskers’ geworden.
En hier begint de schoen te wringen. Want als we veel tegelijk doen, dringt zich de vraag op wat echt de aandacht krijgt. Aandacht geven betekent dat we niet met meerdere dingen tegelijk bezig zijn. Aandacht geven veronderstelt een houding van aanwezigheid. Geen afwezigheid, onoplettendheid en verstrooidheid. Wel de kunst van het luisteren. Wie niet kan luisteren, kan ook geen aandacht schenken. Want echte aandacht is gefocust en selectief. Echte aandacht geef je niet weg, maar schenk je. Echte aandacht is een uiting van liefde, echte aandacht maakt dat je je werk goed kunt doen. Echte aandacht schenken betekent dat je echte aandacht terugkrijgt in de vorm van liefde en voldoening. En daarvan groei jij als mens. En met jou de mensen om je heen. Mooier kan niet toch?
Willen versus doen
Hoe zorg je er nu voor dat je aandacht besteedt aan die mensen, activiteiten en onderwerpen die jij belangrijk vindt? Het Kenniscentrum voor Aandacht (ja, dat bestaat echt!) vond uit dat aandacht de optelsom is van tijd, belang, moeite, plezier en intentie. Kijk maar in het plaatje hieronder dat ik van het Kenniscentrum leende. Maar – en daar zit ‘m de kneep – niet al die factoren spelen een even grote rol! Of we ergens aandacht aan willen besteden (de intentie) hangt af van het plezier dat het ons oplevert en het belang dat we eraan hechten. De aandacht die we daadwerkelijk ergens aan besteden, hangt echter af van de moeite die we ervoor moeten doen en het belang dat we eraan hechten. Het kost veel minder moeite om Facebook te checken (die telefoon is immers continu binnen handbereik) dan om je gereedschap bij elkaar te zoeken en aan dat bed voor je dochter te beginnen. Ook al weet je dat het plezier bij je dochter en de voldoening bij jezelf uiteindelijk vele malen groter zullen zijn als dat bed klaar is dan na een avond Facebooken.
Een kleine uitdaging voor bewuste aandacht: doe je mee?
Dus is het tijd voor bewust aandacht geven! Ik daag je uit om de komende week:
- Aan het begin van de week je intentie tot aandacht op te schrijven. Aan welke drie dingen, activiteiten of personen wil jij de komende week aandacht besteden? Schrijf ook op waarom je het belangrijk vindt om juist daaraan je aandacht te schenken. Hang je lijstje zichtbaar op of zet ‘m met reminders in je telefoon.
- Gedurende de week elke dag te noteren hoeveel tijd je aan iedere activiteit van die dag hebt besteed. Niet alleen aan de voorgenomen ‘aandachtontvangers’ maar aan alles wat je op een dag doet. Dit hoeft je niet veel tijd te kosten, vijf minuten aan het einde van je dag is genoeg.
- Aan het eind van de week de balans op te maken: hoeveel tijd heb je daadwerkelijk besteed aan de dingen, activiteiten of personen waarnaar je intentie uitging? Hoeveel tijd aan andere dingen? Zijn er aandachtslurpers die dagelijks de kop opsteken om je aandacht weg te trekken van die dingen die jij belangrijk vindt?
Laat je me weten hoe het gegaan is en welke inzichten je hebt opgedaan? Veel succes!
Groet, Jantine.
P.S. onder het motto ‘alles wat aandacht krijgt, groeit’ bovenaan deze blog het beeldende resultaat van de aandacht voor onze minimoestuin de afgelopen maanden. Met de juiste intentie en een beetje tijd en moeite kom je een heel eind. En we genieten nu volop van de zelfgekweekte tomaten!
Laat een reactie achter