Gisteren had ik mijn handen vol aan drie drukke jongetjes van zeven jaar. Zeg maar gerust een stoomcursus ‘ongeleide-projectielen-in-goede-banen-leiden’! Ze stuiterden van stoeien naar spelen, van gamen naar voetballen, van bekvechten naar samen grappen maken. Mijn oren tuitten van het volume dat ze produceerden, het huis zinderde van de energie die van ze af spatte. Je kon hun jonge hersenen en lijven bijna zíen schakelen tussen ‘wat wil ík nu doen’, ‘hoe krijg ik de anderen mee met wat ik wil’ en ‘het is ook weleens fijn als een ander de leiding neemt in het spel’. Of ‘dit laat ik niet over mijn kant gaan’, ‘wiens kant kies ik’ en ‘kom ik voor mezelf op met tranen, woorden of mijn vuisten’. Ook een mooie: ‘ik wil de beste zijn’, ‘ik gun mijn vrienden de eer’ en ‘samen spelen is belangrijker dan winnen’. Ik heb het allemaal voorbij zien komen. Prachtig en helemaal passend bij de onstuimige ontwikkeling waar de jongens middenin zitten.

Innerlijk leiderschap
Jezelf laten gelden of gaan voor kameraadschap. Samen stralen of een ander het podium gunnen. Groeien uit je comfortzone of veilig klein blijven. Steeds twee kanten van dezelfde medaille: innerlijk leiderschap. Hoe zit dat eigenlijk bij jou? Laat jij het ongeleide projectiel in jezelf nog weleens los? Helemaal open voor ontwikkeling, uitdaging, leren en groeien? Of ben jij uit-ontwikkeld en uitgeleerd? Ken jij jezelf ten volle, weet je wat je kunt en wilt, en neem je verantwoordelijkheid voor je keuzes? Want dat is wat innerlijk leiderschap voor mij betekent; de leiding nemen vanuit al je kwaliteiten en eigenschappen, met oog voor je blinde vlekken, respect voor je grenzen, je normen en waarden als richtsnoer, reflectie op je denken en doen, open voor nieuwe inzichten. In je eigen leven en werk, en evenzogoed in het leiding geven aan anderen.

Herken jij het ‘ongeleide projectiel’ in jezelf?
Nu heb ik een gewetensvraag aan je. Ken jij je innerlijk leider? Ben je er goed mee bevriend en luister je naar zijn of haar adviezen? Of moet hij of zij hard en lang roepen om je aandacht, heb je je innerlijk leider eigenlijk al te lang genegeerd? Ik weet dat je het liefst hard ja zegt op mijn eerste vraag, maar diep in je hart weet dat het schoorvoetend ja moet zijn op de laatste vraag. Dat ook jij een ‘ongeleid projectiel’ bent. Misschien niet zo stuiterend en ongebreideld als mijn zevenjarige zoon en zijn vriendjes. Maar wel net zo zoekend naar wie je in wezen bent, waar je voor staat, wat je echt wil en hoe je je kwaliteiten kunt inzetten om daar te komen. Klinkt dat nog wat wollig? Het wordt je vast duidelijker met de volgende 3 aanwijzingen dat je ‘ongeleide projectiel’ aan het werk is:

  • Je praat jezelf goed in plaats van een heldere keuze te maken.
    Je ben al een tijdlang ontevreden over je werk of het resultaat dat je met je team neerzet. Het gaat op de automatische piloot, je staat voor je gevoel helemaal stil of de teamspirit is met geen vlammenwerper meer aan te wakkeren. Een stemmetje in je achterhoofd heeft je al meerdere keren aangespoord om het over een andere boeg te gooien, ander werk te zoeken, het gesprek met je leidinggevende of je team aan te gaan. Maar toch doe je dat niet. Omdat ‘je het zo leuk hebt met je collega’s en dat is ook veel waard’, of omdat ‘iedereen nu even heel druk is met andere prioriteiten, dan moet ik ze niet lastigvallen’, of omdat ‘mijn leidinggevende echt wel ziet wat ik waard ben, dan hoef ik niet te benoemen’. Ja, echt? Als jij geen heldere keuze maakt, als jij niet uitspreekt waar je naartoe wil, wordt het voor je omgeving ook niet duidelijk. En blijf je dus waar je bent! De beweging naar verandering begint bij jou en bij jouw heldere keuzes.
  • Je kunt geen ‘nee’ zeggen, ook al had je je dat nog zo voorgenomen.
    Belanden alle aapjes steeds op jouw schouders? Een hulpvraag van een collega, het begeleiden van een stagiaire, het oppakken van een nieuw project, spoedklusjes die echt even tussendoor ‘moeten’… Weten ze jou altijd feilloos te vinden hiervoor? En lukt het jou niet om ‘nee’ te zeggen ook al weet je dat je er niet nog een project bij kunt hebben, dat andere deadlines in gevaar komen of dat je simpelweg niet meer uren uit de dag kunt persen? Dat is nu typisch je ongeleide projectiel dat aan het stuur zit. Dat heeft geen oog voor jouw grenzen. En dat voelt zich ook wel een beetje gevleid dat jij degene bent die altijd om hulp wordt gevraagd. Tijd om je wakker te schudden: ‘ja’ zeggen tegen de wensen van een ander betekent ‘nee’ zeggen tegen jezelf! Zet je innerlijk leider aan het roer en maak de keuze om ‘ja’ tegen jezelf te zeggen. Wedden dat je er ruimte en respect van de ander voor terugkrijgt?
  • Je pakt elke training, cursus en persoonlijk ontwikkelingstraject aan, maar voelt je nog steeds onvervuld en richtingloos.
    Competentie- en vaardigheidstrainingen, (project)managementopleidingen, timemanagementcursussen, coachend leiderschapstrainingen, aanvullende beroepsopleidingen. Je hebt het allemaal al gedaan, maar toch blijf je met het gevoel zitten dat ze je niet hebben gebracht wat je zoekt. Hoe waardevol de inhoud van zo’n training of cursus ook is, ze zijn niets meer dan symptoombestrijding! In plaats van elders te blijven zoeken naar kennis en vaardigheden, is het tijd om stil te staan bij jezelf. Om te reflecteren op wat je echt wil, op datgene wat jij neer wil zetten in jouw leven. Dat is spannend, want het vraagt om een open en kwetsbare opstelling. Maar het is de enige manier om aan het roer van je eigen leven te gaan staan. Alleen dan komt die voldoening waar je zo naar verlangt. En geloof me, je komt dan ook tot de ontdekking dat je al lang genoeg kennis en vaardigheden in huis hebt om daar te komen waar je naar toe wil ;-).

Herken jij deze aanwijzingen? Saboteert jouw ‘ongeleide projectiel’ nog op andere manieren jouw innerlijk leiderschap? Deel je ervaringen en inzichten in het reactieveld hieronder. Ik kijk ernaar uit om van je te horen. Als dank voor je reactie ontvang je mijn CHECKLIST VOOR SUCCES, met daarin onder andere dé manier om je talenten te waarderen, en een flinke por om je mindset te leren denken vanuit verantwoordelijkheid en overvloed!

Wil je me helpen? (en nu geen ‘nee’ zeggen he ;-))
Ik werk aan een nieuw online programma over innerlijk leiderschap voor ondernemers, directeuren en managers. Met dit programma wil ik jou helpen om de innerlijk leider in jezelf te leren kennen, te ontwikkelen en te verstevigen. Zodat jij met succes aan het roer staat van je onderneming, organisatie of team. Om de inhoud van dit programma goed aan te laten sluiten bij jouw wensen en behoeften heb ik een aantal vragen voor je. Wil je me helpen door deze vragen te beantwoorden?

Klik hier om de vragenlijst ‘Innerlijk leiderschap voor ondernemers, directeuren en managers’ direct online in te vullen.  

Ik wil je graag bedanken met een mooi cadeau!
Als dank voor het invullen van de enquête ontvang je van mij mijn splinternieuwe e-book ‘De 5 sleutels die jouw weg naar innerlijk leiderschap openen’.

Je helpt me nog meer als je de link naar de enquête (https://nl.surveymonkey.com/r/ZNFTLGC) verder wilt delen met ondernemers, directeuren, managers en andere leiders die ook graag steviger aan het roer willen staan van hun leiderschap, hun team of hun bedrijf. 

Met dankbare groet,
Jantine