Het lijkt wel of heel Nederland uitgeblust, oververmoeid en futloos is. Ik ben de tel kwijtgeraakt van de keren dat ik op de vraag ‘hoe is het met je?’ antwoorden kreeg als ‘druk, druk, druk, blij dat het bijna weekend is’, ‘slecht geslapen, en dat is eigenlijk al weken zo’, ‘ik kan niet wachten tot de vakantie, moet echt even bijtanken’ of ‘ik ben blij als ik ’s avonds op de bank kan ploffen en even niks meer hoef’. Maar zeg eens eerlijk: hoe vaak overkomt het je niet dat je na die avond op de bank, een nachtje doorslapen, dat weekend en die vakantie nog steeds met dat vermoeide gevoel zit? Dat het je niet lukt om echt de rust te vinden, te ontspannen. En dat je daar dan weer een ontevreden gevoel aan over houdt? Met een nog wat dieper in de energieloze put wegzakken tot gevolg. Klinkt als een rottige vicieuze cirkel…

Doorbreek de cirkel met deze 3 kick-start tips!
Ook ik heb jarenlang rondjes gedraaid in de cirkel van vermoeidheid en energiegebrek, ik ken ‘m van binnen en van buiten. Sterker nog, af en toe trekt de cirkel me nog steeds in haar knellende omhelzing! Dan vergeet ik genoeg aandacht aan mezelf en mijn behoefte aan rust te geven of dan gebruik ik alle online afleiding die er maar is om maar geen aandacht te hoeven besteden aan een vervelende situatie thuis, op het werk of binnen mijn familie. Met een onvoldaan, onrustig en uitgeput gevoel als resultaat. Gelukkig kun je die cirkel van vermoeidheid eenvoudig doorbreken. Met mijn drie kick-start tips ga je je energiedip te lijf en zet je de eerste stapjes naar meer energie, rust en echte ontspanning.

1. Heb compassie met jezelf
Stop allereerst met jezelf op je kop geven dat het weer niet is gelukt om door te slapen of op tijd naar bed te gaan, tijd voor jezelf te maken, een boek te lezen in plaats van je tijd te verdoen op Facebook… Accepteer dat het is zoals het is, nu, vandaag, in dit moment. Heb compassie met jezelf, weet dat je je best doet en zeg dat ook heel vriendelijk tegen de stemmetjes in je hoofd die proberen je in de put te praten of bestraffend toe te spreken.

2. Kom in beweging
Beweging – letterlijk en figuurlijk – helpt je om uit je vermoeide stand te komen. Klinkt tegenstrijdig, maar het is echt zo. Van beweging krijg je energie. Dus ga lekker een stuk wandelen of fietsen na het avondeten in plaats van passief op de bank te ploffen. Dat helpt je niet alleen om je fitter te voelen, je verzet er ook meteen je zinnen mee. Je maakt je hoofd leeg en de frisse lucht geeft je letterlijk ademruimte.

3. Maak het klein
Ho, ik hoor je gedachten al op hol schieten bij het idee van in beweging komen! Nee, je hoeft niet te gaan trainen voor de marathon, een yogacursus te gaan doen om je in de meest flexibele bochten te wringen of te gaan bergbeklimmen. Begin klein, vertrouwd en dichtbij. Vijf minuten een blokje om lopen is al in beweging komen. En als dat ook nog een te hoge berg is om overheen te kijken, dan ga je lekker een spelletje doen met je kinderen in plaats van doelloos naar een scherm te staren (of dat nou het scherm van de tv, tablet, mobiel, laptop of computer is…).

Kleine, overzichtelijke bewegingen zijn bijvoorbeeld ook:
– een half uurtje eerder naar bed gaan om nog even lekker te lezen of een goed gesprek te voeren met je partner. Laat je mobiel uit de slaapkamer. Je schakelt dan in je hoofd al een tandje terug en valt meer ontspannen in slaap.
– met je handen bezig zijn in plaats van met je hoofd. Knutselen, tekenen, breien, figuurzagen. Wat vond jij als kind leuk om te doen? Waarvan zeg je regelmatig ‘o, daar zou ik nou weer zo’n zin in hebben’? Maak het niet te groot, je hoeft geen cursus zeefdrukken, kalligraferen of tegelvoegen te gaan volgen (tenzij je dat altijd al hebt willen doen). Leen de breinaalden van je moeder of haal de knutselspullen van je kinderen erbij. Pak gewoon potlood en papier, begin eens met een simpel tekeningetje van iets leuks dat je vandaag gedaan hebt. Tekenangst? Probeer dan een kleurboek voor volwassenen, razend populair omdat ze zo heerlijk ontspannend en inspirerend zijn!
– een offline, offscreen time-out plannen. Begin met een avond in de week geen werkmail en/of Facebook checken. Vind je een hele avond zonder ‘scherm’ lastig? Kies er dan voor om één goede – reclamevrije – film of docu te kijken, leg alle mobile devices weg en zet na de film de tv uit (niet blijven ‘hangen’ in een zaprondje ;-)). De smaak te pakken? Plan dan eens een heel offline weekend!

Gun jezelf extra energieke ondersteuning!
Heb je behoefte aan meer ondersteuning bij het aanpakken van je energiedip? Ik help je graag!
Voel je je uitgeblust maar weet je niet zo goed waar je gebrek aan energie vandaan komt? Kom dan langs voor een energy scan. We beginnen met een verkenning van de momenten in je leven waarop jij energie mist. Vervolgens scan ik je energieveld om een beeld te krijgen van de tekorten daarin. De tekorten vul ik aan met nieuwe energie waardoor je er weer even tegen kunt. Meer weten? Bij het onderhouden van je energiebalans helpt een regelmatige energy healing. Je komt met vaste regelmaat langs (bijvoorbeeld maandelijks of elke 6 weken) of op het moment dat jij voelt dat je een extra energiek steuntje in de rug kunt gebruiken. In een ontspannen half uur ruim ik energetische blokkades en ‘afval’ op en vul ik tekorten in je energieveld aan met nieuwe energie. Meer info of een afspraak maken doe je hier.

Met energieke groet,
Jantine

P.S. Leo Babauta van Zen Habits schrijft geweldige blogs over compassie, in beweging komen en kleine stapjes zetten. Bijvoorbeeld deze blog. Inspirerend!