Vraag een ondernemende krachtvrouw waar ze het meest van wakker ligt, en je krijgt negen van de tien keer een antwoord zoals het volgende te horen:

 • van die 1000 ballen die ik in de lucht moet houden, ik word er moe van!
 • er zitten te weinig uren in de dag, hoe krijg ik alles gedaan wat ik moet doen?
 • dat het anderen wel lukt om timemanagement onder de knie te krijgen en mij niet.
 • van die onverwachte ‘brommertjes van rechts’ die mijn prioriteitenlijstje en planning elke keer overhoop halen!

En daarna komt er ook altijd een vraag terug: wat doe ik verkeerd? Kun je me helpen het anders aan te pakken? Ja, reken maar dat ik dat kan! En heel graag wil 🙂

Want het kan echt anders. Niet door je slimme trucjes aan te leren om efficiënter te werken, de ultieme to-do lijst op te stellen of een timemanagement methode te zoeken die bij jou past. Die helpen ook wel. Maar het is niet waar je mee moet beginnen. Het begint met zelfonderzoek!! Wat? Blegh, dat klinkt zweverig. Moet dat echt, een beetje navelstaren? Nou nee, laat die navel maar zitten waar ‘ie zit.

In actie komen voor de juiste dingen
Ik pak je liever bij je lurven en kladden, net zoals Kweetniet van de Grote Meneer Kaktus Show. Ken je die nog? Hij wist niet altijd meteen het antwoord, maar kwam wel volop in actie. Want zelfonderzoek is vooral doen, aan het werk gaan. Jezelf in de spiegel aankijken en de tijd nemen om antwoord te geven op de vraag of je de juiste dingen doet. Ik doe je 3 tips aan de hand die je helpen om jezelf bij je lurven te grijpen en te checken of jij de juiste dingen doet. Ben je er klaar voor? Let’s go!

1. Hocus, pocus, focus: zet jezelf en je doelen op 1!
Wat wil jij bereiken, wat is je ultieme doel? En wat moet je doen om dat doel te realiseren? Niet die 1000 ballen in de lucht blijven houden, want dan blijft er weinig tijd en energie over om aan jouw doel te werken. Voor wie doe je het eigenlijk, die ballen in de lucht houden? Als dat niet voor jezelf is, laat ze dan heel snel vallen! En focus je op wat jij wil bereiken. Elke dag weer. Begin je to do lijst elke dag met 3 acties die jou helpen je doel te bereiken. Is er daarna tijd en ruimte over voor andere dingen? Vul die niet gedachteloos met klusjes voor anderen, maar kies bewust waar jij je tijd en energie aan wil besteden. Prima als dat iets is waar je een ander mee helpt, maar wel nadat je er bewust voor gekozen hebt.

2. Draai je mindset 180 graden om
Altijd druk, van alles ‘moeten’. Het zit allemaal in je hoofd. Goed nieuws: het kan dus ook uit je hoofd! Jij kunt beslissen aan welke gedachten je aandacht besteedt en welke je links laat liggen. Jij bepaalt welke mindset jou vooruit helpt. Draai dat ‘moeten’ eens om naar ‘willen’; wat wil je doen en wat niet? Wat helpt jou om je doelen te bereiken? En geef dat ‘druk, druk, druk’ gewoon geen kans. Huil niet met de wolven mee als anderen klagen dat ze het zo druk hebben, dat lost immers niets op. Stel in plaats daarvan eens de vraag: als jij vandaag maar één ding mocht kiezen om aan te werken, wat zou dat dan zijn? En als je het antwoord gehoord hebt: wat houd je tegen om dat nu te gaan doen? Wedden dat er hele andere gesprekken ontstaan!

3. Afrekenen met brommertjes van rechts: moet ik dit nu doen?
Zo frustrerend, die onverwachte moord-en-brand-schreeuwende aandachttrekkende voorvallen die je planning in de war schoppen. Je maakt ze onschadelijk met één simpele vraag: moet ik dit nu doen? Stel de vraag 4x achter elkaar met telkens een andere klemtoon:

 • MOET ik dit nu doen. Ofwel is het echt urgent? Wat is het ergste dat kan gebeuren als je het probleem niet oplost? Wees kordaat: niet urgent = niet doen!
 • Moet IK dit nu doen. Ok, het probleem is blijkbaar urgent. Maar dat hoeft niet te betekenen dat jij het moet oplossen. Kan iemand anders het doen? Iemand die er beter en sneller in is dan jij, en die het leuk vindt om het probleem op te lossen.
 • Moet ik DIT nu doen. Ok, het is urgent en jij bent de beste persoon om het probleem op te lossen. Maar is het ook echt het allerbelangrijkste om aan te werken, gaat het je helpen je doelen te bereiken? Nee? Doe dan eerst het allerbelangrijkste op je to do lijst. Wees streng voor jezelf, laat je niet afleiden!
 • Moet ik dit NU doen. Moet het bovenaan je prioriteitenlijstje, of kan het nog even wachten? Laat je niet misleiden doordat het probleem urgent is. Urgentie gaat over de mogelijke consequenties van een probleem. Maar die hoeven zich niet meteen voor te doen. Tenzij het gaat over een echt noodgeval, kun je dus best even tijd nemen om het probleem te laten rusten, de echte prioriteiten af te werken en ondertussen na te denken over de beste aanpak om het probleem op te lossen.

Nu ben ik benieuwd welke tip jij toe gaat passen. Wil je het laten weten door hieronder in het reactieveld een reactie achter te laten? Jouw reactie is waardevol omdat ik je daardoor beter leer kennen. En je inzichten helpen de andere lezers van mijn blog. Ik waardeer je openheid en de tijd die je neemt om je reactie achter te laten. Dank je wel!

Jouw volgende stap: download mijn e-book
Hebben mijn tips je getriggerd om in actie te komen? En wil je verder onderzoeken hoe je jezelf en je doelen voorop kunt zetten, hoe je kunt werken aan focus en aan een mindset die je vooruit helpt, hoe je de juiste keuzes maakt en jezelf daaraan houdt?

Download dan nu mijn e-book ‘Zet je bruisende zelf aan het roer – ontdek de 5 onmisbare sleutels voor een leven met pit!’.

Met dit e-book ontdek je:

 • hoe je (weer) aan het stuur komt te staan van je leven en werk;
 • hoe je je persoonlijke doelen, ambities en verwachtingen kunt verbinden aan innerlijk leiderschap;
 • hoe je de wortels van je innerlijk leider aan het licht brengt en succesvol inzet;
 • hoe je het meeste haalt uit je persoonlijke vaardigheden en kwaliteiten;
 • hoe je je persoonlijke grenzen en de balans in innerlijk leiderschap kunt bewaken;
 • hoe je focus aanbrengt, durft te kiezen en verantwoordelijkheid neemt;
 • hoe je nog meer kunt vertrouwen op jezelf én op anderen.

Zodat je het beste uit je bruisende zelf haalt. Doelgericht en vrij van beperkende kaders. En het resultaat bereikt dat jij wil neerzetten. Zonder gedoe en stress, maar op een ontspannen manier.

Veel leesplezier!

Groet,
Jantine van den Boom

 

P.S. Wil je mijn blog delen in je netwerk? Ik vind het namelijk fijn als zoveel mogelijk krachtvrouwen profiteren van mijn kennis en expertise. Gebruik hiervoor de onderstaande social media knoppen.