Heb jij ook zo’n persoonlijk niet-nee-zeg-ding? Zo’n ding dat ook echt een ‘ding’ kan worden. Omdat je moe van jezelf wordt, iedere keer dat je niet-nee zegt. Tegen nog een taak erbij, tegen de zoveelste help-ik-heb-een-noodgeval-vraag van weer diezelfde collega, tegen de buurvrouw die je tijd (en meer…) claimt, tegen je schoonmoeder, tegen nog een wijntje (ah, zo gezellig toch?), tegen je kinderen, tegen je partner, tegen dat koekje bij de koffie (of 2, of 3…). Voor mij is niet-nee-zeggen vrijwel onmogelijk als het te maken heeft met chocola of met slagroom. Of met allebei, dan ben ik echt weerloos 🙂

Het zijn vaak een zelfde type terugkerende situaties waarin je het heel moeilijk vindt om nee te zeggen. Vanuit plichtsgevoel, uit automatisme of omdat je vindt dat je dat wijntje, dat gebakje of die extra portie pasta carbonara toch echt verdiend hebt na al het ‘moeten’ voor anderen. Herkenbaar?

Nee zeggen is lastig
Een ander helpen geeft voldoening, je voelt je gewaardeerd als een ander je om hulp vraagt. Dat maakt het zo lastig om nee te zeggen. Maar als jouw eigen behoeften en plannen op de tweede plaats komen omdat je te vaak ‘ja’ zegt tegen een ander, gaat het uiteindelijk ten koste van je voldoening. Ja zeggen tegen een ander, is in feite nee zeggen tegen jezelf!

Dus is het zaak om vaker nee te zeggen. Dat klinkt als muziek in de oren toch? Maar hoe doe je dat nou, vaker nee zeggen? Hoe draai je jouw niet-nee-zeg-ding de nek om?

Bewust nee zeggen
Eigenlijk gaat het niet om vaker nee zeggen. Maar om BEWUST nee zeggen. Of ja zeggen, dat is namelijk niet verboden. Als je het maar bewust doet. Omdat jij het echt wil. Omdat het past bij jouw wensen en behoeften.

Bewust nee zeggen (of ja 🙂 ), begint met te herkennen in welke situaties jij geneigd bent zonder nadenken of vanuit plichtsgevoel nee te zeggen. Ook als je dat eigenlijk niet wil. En als je er dan achter bent wanneer jij het moeilijk vindt om nee te zeggen, is het een kwestie van oefenen, oefenen en nog eens oefenen om het makkelijker te maken. Net zo lang totdat het je moeiteloos af gaat.

Begin makkelijk, bijvoorbeeld als je in de supermarkt gevraagd wordt: “Heb je misschien tien cent erbij?”. Het zit gewoon in je portemonnee, maar je zegt met een stalen gezicht: “Nee”. Kijk de kunst ook eens af bij een ander. Op welke manier zeggen anderen nee? Past deze manier ook bij jou? Probeer het eens uit en kijk wat het je oplevert.

Weet je wat ik ontdekte toen ik moeiteloos nee ging zeggen?
Na de knikkende knieën, de klotsende oksels en me schrap zetten voor boze reacties, ontdekte ik zoiets gaafs! Dat een ander je dus echt niet minder aardig vindt als je een keer nee zegt! Integendeel, mijn duidelijkheid wordt gewaardeerd, anderen weten veel beter wat ze aan me hebben. Wauw, wat een openbaring. En wat een opluchting, de mooiste beloning voor al dat oefenen. Dat kan jij ook, let maar op!

Nu ben ik heel benieuwd: wat is jouw persoonlijke niet-nee-zeg-ding? Laat het me weten in het reactieveld hieronder, dan stuur ik je 5 TIPS die je helpen moeiteloos nee te zeggen. Omdat jij me superblij maakt met je reactie, en mij en anderen ermee inspireert.

Hier zeg je meteen ‘ja’ tegen! Win een COACHINGSSESSIE met de digital-detox-op-vakantie-fotowedstrijd
Geniet jij op dit moment van een heerlijke vakantie, heb je je zomerbreak er al op zitten of ‘mag’ je nog? Doe in elk geval lekker mee met de ‘digital-detox-op-vakantie-fotowedstrijd’. Maak een foto van jouw ultieme wifi-loze vakantiemoment(en). Het maakt niet uit wat je doet of laat in zo’n vakantiemoment, als het maar overduidelijk offline is 🙂  Stuur de foto naar jantine@jebruisendezelf.nl of post ‘m op de Facebookpagina van Je Bruisende Zelf: https://www.facebook.com/jebruisendezelf/

De allerleukste, meest originele, bruisende foto beloon ik met een GRATIS COACHINGSSESSIE. De nummers 2, 3 en 4 krijgen van mij een envelop vol inspiratie voor nog meer offline momenten ná de vakantie.

Je kunt je foto’s inzenden tot en met 1 september a.s. Op maandag 5 september maak ik de winnaar bekend. 

Ik verheug me op jouw ultieme digital-detox-vakantiemoment.

Bruisende groet,
Jantine