Nu we langzaam naar het nieuwe jaar bewegen, het werk er zo’n beetje op zit voor dit jaar en de tijd van gezelligheid met familie en vrienden aanbreekt, komen ook de onvermijdelijke goede voornemens de hoek om kijken. Toch? Bij mij wel. En ik voel altijd een terughoudendheid, een schoorvoetende aarzeling over die goede voornemens. Want mij bekruipt steevast de gedachte ‘ik neem me elk jaar van alles voor, maar ik bak er elke keer niks van, er komt weinig terecht van die voornemens’. Met als gevolg een gevoel van teleurstelling, gelatenheid en verslagenheid tegen de tijd dat februari aanbreekt. Ik heb gefaald, zo verwijt ik mezelf.

De valkuilen van je ego
Maar wacht even… ‘ik’ dat ben ik helemaal niet. Dat is mijn ego dat spreekt! Mijn ego dient mij fantastisch als het gaat om het aangeven van mijn grenzen of het begrijpen van mijn voorkeuren in het leven. Maar dat ego heeft ook een paar vervelende valkuilen:

 • Je ego is altijd aan het vergelijken: ben ik net zo gelukkig, slank, sportief, gezond en succesvol als mijn geweldige zus, buurman, collega, neef of wildvreemde die ik op Facebook alleen maar hoogtepunten zie spuien in de vorm van jubelende teksten en foto’s waar je van gaat watertanden.
 • Je ego is nogal kleinzerig en gaat het liefst in een hoekje liggen kniezen als het tegenzit, als het je ondanks al je inzet niet gelukt is om die 5 kilo af te vallen, 2x per week te gaan sporten, die gewilde promotie binnen te slepen, minder te vitten op je partner en kinderen of vaker nee te zeggen tegen de onredelijke verzoeken van je baas, je collega’s of – nog erger – je moeder.
 • Je ego is altijd uit op beloning: omdat je het huis van je dromen eindelijk hebt, omdat je geld als water verdient, omdat je eindelijk in maatje 36 past en omdat je de meest geweldige partner, kinderen en vrienden hebt.

Je voelt al op je klompen aan: het lukt dus nooit om je ego tevreden te stellen. Er zijn altijd anderen die het beter, grootser en mooier doen dan jij. Er zullen altijd momenten zijn dat het tegen zit. En er is nooit genoeg beloning. Als ik mijn ego de touwtjes in handen geef, draait het onvermijdelijk uit op een teleurstelling. Tijd om korte metten te maken met die egotripperij!

Van reflectie naar verlangen
Hoe doe je dat nou, dat ego intomen? Door je allereerst te realiseren dat je niet alleen je ego bent, maar dat je ook een ziel hebt. Die ziel geeft geen zier om beloning of falen, en laat zich niet leiden door kritiek of angst. Je ziel streeft maar naar één ding: zich verwonderen over het leven. Ho, voordat ik je kwijtraak omdat het je te zweverig wordt: geen nood! Je maakt het heel concreet in twee simpele stappen:

 • Grote schoonmaak: reflecteer op het afgelopen jaar
  Tijd voor lijstjes! Ik hou van lijstjes, ze zijn zo lekker concreet en overzichtelijk.
  Schrijf allereerst op wat goed ging in het afgelopen jaar, wat je bereikt hebt. Negeer de hobbels en focus je op het positieve. Een gezonde eetgewoonte, nieuwe vriendschappen die je hebt gesloten, de gezellige avondjes, weekenden en thee-uurtjes met je gezin en de hobby waar je meer tijd voor hebt gemaakt. Die 4,5 kilo die je wél afviel, het project dat je succesvol afrondde, de keren dat je wel ging sporten, de goede gesprekken met je partner, de boeken die je las, de onverwachte ontmoetingen, spontane etentjes en momenten voor jezelf. Voel je dankbaarheid voor al deze positieve ervaringen.
  Maak ook een lijstje van wat er tegenzat het afgelopen jaar. Dingen die niet lukten, of je er nu wel of geen invloed op had. Stel jezelf de vraag wat je een volgende keer anders zou doen. Vergeef jezelf en anderen voor de teleurstellingen. Bedenk tot slot welke les je hebt getrokken uit de mislukkingen en wees ook hier dankbaar voor.
  Ziezo, je lei is weer schoon! Je hebt het jaar afgerond, losgelaten wat niet goed ging en gewaardeerd wat wel goed ging. Nu is het moment om vooruit te kijken.
 • Diep je verlangens op
  Zoek de komende dagen tussen de feestelijkheden door eens een moment voor jezelf op. Ga lekker zitten, sluit je ogen, adem een paar keer rustig in en uit. Leg een hand op je buik en een hand op je hart.
  – Vraag aan jezelf: wat wil ik het allerliefste ervaren in mijn leven? Luister rustig naar de antwoorden die in je opkomen, geef het even tijd, en voel de kwaliteit van je verlangens (bijvoorbeeld: echte verbinding, een gevoel dat ik er bij hoor, een gevoel dat ik op de goede weg zit). Neem even de tijd om de antwoorden op te schrijven.
  – Vraag jezelf dan: wat is mijn volgende stap in het vervullen van dit verlangen? Wees bereid om niet meteen het hele antwoord te hoeven weten, maar ga voor je eerste kleine, volgende stap. Neem meteen actie op de antwoorden en laat je verlangens zo tot leven komen!
  Geniet van het proces van ontvouwen. Doe deze oefening regelmatig, dan krijg je steeds duidelijker wat je ECHT wil, in plaats van met je hoofd dingen denken te moeten doen omdat je ego het zegt!

De daad bij het woord: mijn reflecties en verlangen
2015 was voor mij een jaar van ontwikkeling en groei. Van afscheid nemen van het vertrouwde en het aangaan van nieuwe avonturen. Ik ben dankbaar voor de waardevolle gesprekken met de mensen die ik mocht coachen of in een workshop ontvangen. Ik denk met weemoed terug aan de fijne samenwerking met collega’s die ik uitzwaaide om helemaal op eigen benen te gaan staan. Ik heb genoten van de groei die ik mijn man en zoon op hun eigen manier zag maken in werk, school en leven. Ik heb geleerd uitdagingen aan te gaan, te durven experimenteren en zichtbaar te worden met mijn overtuigingen. Dank aan jullie lezers van mijn blog voor het meegroeien hierin!

Ik kijk uit naar een jaar vol nieuwe, spannende avonturen. Een jaar om nog meer te gaan stralen en jou uit te nodigen om dat ook te doen! Ik geloof namelijk dat ieder mens zijn of haar eigenheid mag omarmen, om zo licht te brengen in hun eigen leven, in dat van anderen en op de plekken waar zij hun werk doen.

Ik wens je mooie feestdagen en een stralend, aandachtig en vervuld 2016!

Groet, Jantine.

 

P.S. een kadootje!
Omdat ik in kerststemming ben, geef ik een kadootje weg. Like de pagina van Je Bruisende Zelf op Facebook via www.facebook.com/jebruisendezelf en maak kans op het boek ‘No stress! Het leven is al zo kort!’ van Loretta LaRoche. Ik verloot het boek onder alle nieuwe likes die van 17 t/m 31 december 2015 gegeven worden.

 

Coming soon: videocursus Verlangen
In januari start ik met een online videocursus over het thema Verlangen. Wil je je verlangens verder uitdiepen en samen met mij de eerste stappen zetten om je verlangens daadwerkelijk te vervullen? Hou je mailbox, mijn website en Facebook dan in de gaten!