Ik schrijf deze blog vanuit hartje Oostenrijk, waar ik geniet van een heerlijke skivakantie! Aan het werk terwijl ik op vakantie ben??? Jazeker! Het voelt namelijk helemaal niet als werken. Mijn bedrijf is mijn passie, ik kan er al mijn inspiratie in kwijt en ik geniet ervan om met de leukste klanten samen te werken, hen te helpen én van hen te leren. Net zoals ik volop geniet van mijn vakantie. Dat gaat prima samen voor mij. Zeker als die vakantie me mooie inzichten aanreikt over het samenspel tussen passie, plezier en prestatie.

Passie, plezier en prestatie op de skipiste
Een prachtig staaltje passie, plezier en prestatie laat zoonlief deze week zien met zijn vorderingen in de skischool. Hij is niet te stoppen, gunt zichzelf bijna geen pauze tussen de middag. Volgens eigen zeggen, is skiën net zo leuk als voetbal (wie hem kent, weet dat voetbal zijn grote passie is, dus dat zegt wel wat!). Manlief en ik genieten van zijn gezicht dat straalt van plezier, en van de lol die hij heeft met de andere kinderen en de skilerares. Hij is in zijn element. En dan volgen de prestaties vanzelf. Zijn skitechniek en het vertrouwen in zijn eigen kunnen gaan met grote sprongen vooruit, hij kletst honderduit over zijn prestaties en hij draait na twee dagen zijn hand niet meer om voor een pittige afdaling met papa. Prachtig om te zien hoe passie, plezier en prestatie op deze manier hand in hand gaan!

Gaan staan voor wat je waard bent
Ik ben ervan overtuigd dat het altijd zo werkt. Niet alleen met wintersport, maar met alles wat voor jou van waarde is in het leven. Ruimte maken voor je passies – of dat nu via je werk is, als hobby of in nog een andere vorm – geeft plezier, geeft flow, geeft voldoening. En hoe meer ruimte je maakt voor je passies, hoe meer resultaat je boekt. Je ontwikkelt jezelf als verbinder van mensen, als strateeg of analyticus die zorgt voor visie en overzicht, als leider, als muzikant, als kunstenaar, als atleet, schrijver, kok of noem maar op. En naarmate je prestaties verbeteren, groeit je (zelf)vertrouwen en word je steeds zichtbaarder vanuit datgene waar jouw hart naar uitgaat. Je gaat letterlijk en figuurlijk staan voor wat je waard bent! De mensen om je heen zien en voelen dat, en verbinden zich steeds makkelijker met jou. Omdat het nu eenmaal veel aantrekkelijker is je te laten inspireren door positieve, energieke, échte mensen dan door terughoudende, twijfelende, neerslachtige of afwachtende personen.

De angsten die je tegenhouden
Als het zo werkt, is het toch vreemd dat ik zo vaak zie dat mensen níet voor hun passie kiezen, níet de weg van hun hart volgen. Dat ze blijven hangen in een baan of een organisatie waar ze geen uitdaging of voldoening vinden. Dat ze op de automatische piloot hun bekende ‘rondje om de kerk’ blijven draaien, maar diep in hun hart het liefst de verdieping van een studie filosofie willen opzoeken, het timmermansvak willen leren of die geweldige kunstopleiding willen volgen. Want daar zit ‘m de crux: aandurven… het is steeds weer angst die ons tegenhoudt om te kiezen voor wat we echt willen. Angst voor afwijzing, angst voor het onbekende, angst niet goed genoeg te zijn. Dat is zo jammer! Want wat een potentie blijft hierdoor onbenut, en wat een plezier en prestaties gaan hierdoor verloren.

Je hebt altijd een keuze
Gelukkig is het nooit te laat om over je angsten heen te stappen. Je hebt altijd een keuze om de weg van je hart te volgen. Het enige dat je nodig hebt, is een klein beetje moed en het zetten van een eerste stapje! Deze 3 tips helpen je daar bij:

 • Het hoeft niet van vandaag op morgen!
  Elke berg wordt stap voor stap bedwongen, de weg naar de top bereik je door steeds weer de ene voet voor de andere te zetten. Niets meer en niet minder. Wat is het eerste stapje dat jij kunt zetten? Helder opschrijven wat je graag zou willen én wat je tegenhoudt om ervoor te gaan, is een goed begin. Een GRATIS strategiesessie met mij kan je daar uitstekend bij helpen! Maak hier een afspraak voor een GRATIS strategiesessie. Ik help je in een uurtje helderheid te krijgen over de uitdagingen en knelpunten die jou in de weg zitten en hoe je die kunt aanpakken.
  Volgende stapjes kunnen bijvoorbeeld zijn je inschrijven voor een cursus, de hulp van vrienden en familie inroepen bij het vinden van een andere baan of het gesprek met je leidinggevende aangaan over je wens om meer voldoening en plezier uit je werk te willen halen.
 • Hou je doel voor ogen
  Zet je wens om te leven en werken vanuit je passie op de eerste plaats. Maak er een concreet doel van dat je formuleert alsof je het al bereikt hebt, bijvoorbeeld: ‘In januari 2017 ben/sta/doe ik … met veel plezier en voldoening.’ Laat je niet afleiden, focus je op je doel. En als er toch afleiding op je pad komt of een belemmerend stemmetje in je hoofd de kop opsteekt, wees dan eerlijk naar jezelf. Accepteer de valkuilen van afleiding en belemmeringen, en zet vervolgens gewoon je volgende stapje op weg naar je doel.
 • Heb vertrouwen
  Durf te vertrouwen dat de weg naar je doel zich vanzelf ontvouwt, als jij er je focus en aandacht op gericht houdt. Als je gaat staan voor wat je waard bent, zul je zien dat er zich mogelijkheden uit onverwachte hoek aandienen. Zo kreeg ik onlangs vanuit een teamcoachingstraject dat ik bij een klant doe de vraag of ik een training voor managementteams wil ontwikkelen over drijfveren voor gedrag, leiderschap en leven/werken vanuit je persoonlijke waarden. Gaaf toch?!

Deze heerlijke week in de sneeuw doet mij beseffen: passie, plezier en prestatie zorgen voor flow in je werk en je leven. Durf jij voor je passie te kiezen en erop te vertrouwen dat plezier en prestatie dan vanzelf volgen? Heb jij die keuze al gemaakt? En zo niet, wat houd je dan tegen? Je bent van harte welkom om je reactie te delen onder deze blog. Als dank voor je reactie ontvang je mijn CHECKLIST VOOR SUCCES. Bedankt voor je openheid!

Met passievolle groet,
Jantine

 

P.S. Wil je écht ruimte maken voor je passies en verlangens? En leren hoe je de angsten en belemmeringen kunt loslaten die je tegenhouden om de weg van je hart te volgen? Meld je dan aan voor de GRATIS minicursus ‘In 14 dagen van stress naar succes – leven vanuit je verlangens’.

P.P.S. de foto bij dit blog werd deze week gemaakt door manlief! Oostenrijk op zijn winterst 🙂