Ik moet al wekenlang ontzettend nodig! De druk is zo hoog opgelopen dat ik het bijna niet meer hou. Ik ben onrustig en mijn hoofd zit vol. Ongedurig vlieg ik van hot naar her, maak ik me druk over actielijstjes die alleen maar langer worden en planningen die ik van mezelf moet halen. Ik spreek mezelf in gedachten vermanend toe dat ik me echt wat meer moet ontspannen. Makkelijker gezegd dan gedaan…

Op het moment dat ik me realiseer waar ik mee bezig ben, komt het ‘heilige moeten’ ineens in bijna alle gesprekken die ik voer ter sprake. En niet omdat ik erover begin. Nee, het zijn mijn gesprekspartners die stoom afblazen. Omdat ze stuk voor stuk ook al zo nodig moeten. Omdat hun hoofden overlopen van de over elkaar buitelende gedachten over alles wat ze nog ‘moeten’ doen. Omdat ze zo ontzettend verlangen naar even niks ‘moeten’, even niet klaar staan voor anderen, even niet voldoen aan de opgelegde verwachtingen.

Van heilig moeten naar zalig loslaten
Wie zegt eigenlijk tegen ons dat we moeten? Onze partner, onze kinderen, onze baas, een wildvreemde die we op straat tegenkomen? Dacht het niet! We zijn het zelf. Wij zijn het die de lat steeds een stukje hoger leggen, wij zijn het die de stem van onze innerlijke criticus steeds weer volop aan het woord laten. Om ons te vertellen dat we het nooit goed genoeg doen, dat we maar wat aanrommelen en dat al die anderen het veel beter voor elkaar hebben. Waarom doen we onszelf dat aan? Het antwoord is simpel: omdat we onzeker zijn, omdat we op zoek zijn naar erkenning en waardering die onze onzekerheid weg moeten nemen. De een gaat beter om met die onzekerheid dan de ander, maar het zit van nature in ieder mens.

Hoe reken je nu af met je onzekerheid? Nog een simpel antwoord: door ‘m recht in het gezicht aan te kijken! Door alle uitwegen en afleidingen die je geest zoekt los te laten en je te focussen op datgene wat je bang en onzeker maakt. Pfff, simpel antwoord, behoorlijke opgave! Er is moed voor nodig om je worsteling aan het licht te brengen en niet met een boogje om de hindernissen op je pad heen te lopen. Kritiek uit het verleden die zijn stempel nog steeds op je drukt, vergelijkeritis (anderen zijn altijd beter, slimmer, mooier en succesvoller), een gebrek aan vertrouwen in jezelf, niet kunnen accepteren van al je mooie én minder mooie eigenschappen. Ik zat hier zo eens over na te denken en me af te vragen hoe nu verder. Leo Babauta gaf me in een van zijn inspirerende blogs op Zen Habits het inzicht: de hindernissen liggen niet ín de weg, maar wíjzen je de weg. Sterker nog, ze zíjn de weg! Al je onzekerheden bieden je de mogelijkheid om te leren, om nieuwe inzichten en vaardigheden op te doen.

Moed in plaats van moet
Dat mag in kleine stapjes, met telkens een kleine dosis moed die je helpt om:

  • Je criticasters te vergeven en zo het verleden los te laten. Zij zijn ook maar mensen die hun best proberen te doen 😉
  • Compassie te hebben met jezelf, zoals je dat ook hebt met je goede vrienden. Accepteer jezelf zoals je je vrienden accepteert. Zonder moeite, met mooie en minder mooie kanten en al.
  • Jezelf te waarderen en erkennen voor alles wat je al bent en doet. En dus niet te gaan zitten wachten op de waardering van anderen.
  • Te stoppen met appels en peren te vergelijken. Gun ieder ander zijn of haar eigen pad, wees blij met hun succes. En wees tegelijkertijd blij met je eigen succes, je eigen lol, je eigen voldoening en je eigen geluk.
  • Te vertrouwen op het moment. Dat elk moment waardevol is van zichzelf, dat elk moment naar iets goeds zal leiden. Oefen jezelf door te zeggen ‘dit moment brengt me iets goeds’ en kijk of je voorspelling uitkomt.

He, fijn zeg om dit zo op te schrijven 🙂 Het helpt me direct om het ‘moeten’ los te laten. En ik zie ineens de waarde van een aantal mooie momenten die ik de afgelopen week ook had, tussen alle ingebeelde drukte door. Bijvoorbeeld bij een geweldig leuke voorjaarsworkshop waar ik een fris lentestuk heb gemaakt. Het resultaat zie je op de foto boven dit blog. Lekker met mijn handen bezig, mijn creativiteit de vrije loop laten en met een heerlijk leeg hoofd weer naar huis.

Zo, en nu met frisse moed verder aan mijn e-book! Want dat ‘moet’ af 😉 Niet omdat ik er erkenning voor wil hebben, maar omdat ik het graag met je wil delen. Omdat ik je gun dat jouw pad je succes (wat dat ook mag inhouden voor jou), geluk en voldoening brengt. En ik hoop dat de inzichten en lessen die ik op mijn eigen pad heb geleerd jou daarbij helpen. Coming soon!

Wil jij met ons delen wanneer het ‘heilige moeten’ jou in de weg zit? En wat je doet om dat los te laten? Jouw inzichten zijn waardevol voor mij en de lezers van mijn blog. Je kunt ze hieronder in het reactieveld kwijt. Bedankt voor je reactie!

Met ontspannen groet,
Jantine