Soms voel ik me net een wandelend hoofd. En soms is een rekbaar begrip: hier kun je rustig het etiket ‘dagelijks’ op plakken. To do lijstjes, problemen die zich niet laten oplossen, zorgen om anderen, werk dat nog af moet, de wekelijks terugkerende acrobatische toeren om de agenda’s van alle gezinsleden met school, werk, sport, afspraken met vrienden, feestjes en al die andere leuke bezigheden op elkaar af te stemmen… mijn hersenen draaien overuren. Ik pieker me een slag in de rondte en vergeet weleens dat ik meer ben dan die grijze massa ergens bovenin mijn hoofd. Tijd voor een flinke realitycheck! Dit is wat ik doe om uit mijn hoofd te komen:

  • Van me af schrijven. Schrijf al die steeds terugkerende gedachten op, dan ben je ze meteen kwijt. Ik heb op verschillende plekken in huis en in mijn tas een notitieboekje zitten, zodat ik altijd even van me af kan schrijven als dat nodig is. Ook handig voor lumineuze invallen, creatieve ideeën en nieuwe plannen voor mijn bedrijf!
  • Een piekerkwartiertje pakken. Gun jezelf als het nodig is een piekerkwartiertje: 15 minuten piekeren over alles wat je bezighoudt, wat nog moet of wat je zorgen baart. Zet er een timer bij, en stop na die 15 minuten met piekeren. Klinkt stoppen met piekeren makkelijker gezegd dan gedaan? Ga direct na het piekeren iets actiefs doen, iets waar je niet bij na hoeft te denken. Bedenk vantevoren wat je gaat doen, zodat je meteen kunt beginnen na je kwartiertje piekeren. Doe een opruimklusje, ga een boodschap doen, speel een spelletje met je kinderen, ga tuinieren, strijken, een stuk wandelen of fietsen, sporten of koffiedrinken met een collega. Op deze manier neem je letterlijk afstand van je gedachten. Wees niet verbaasd als de oplossing voor het probleem waar je al tijden over nadenkt zich vervolgens spontaan aandient.
    Zo’n piekerkwartiertje kun je zelfs elke dag op een vast moment inplannen. De rest van de dag is je hoofd dan vrij van die hardnekkig terugkerende gedachten.
  • Ademhalen. En dan niet in de zin van ‘even ademhalen en weer doorgaan’ maar bewust ademhalen. Ga rustig zitten op een stoel, rechtop met beide voeten op de grond. Ontspan je spieren en laat je buik los. Leg een hand op je buik en een hand op je borst. Sluit je ogen. Laat je ademhaling rustig in- en uitstromen in het natuurlijke ritme. Voel de beweging onder je onderste hand en voel de beweging onder je bovenste hand. Verander er verder niets aan, laat je ademhaling zijn zoals die is. Adem rustig een paar minuten door. Je merkt dan misschien dat je adem vanzelf rustiger en dieper wordt. Door aandacht te besteden aan je ademhaling, ontspan je je en trek je je lijf er weer aan de haren bij.

Wat doe jij om je gedachten minder belangrijk te maken? Ik ben benieuwd naar jouw tips en tricks.

Groet, Jantine.

P.S. de hoofdbrekens die ik had over de moestuin van zoonlief? Die waren dus nergens voor nodig! De wortels, sla, basilicum en bieslook tieren welig. En we hebben al knotsen van radijzen uit eigen moestuin gegeten…