Gisteren nam ik deel aan het Women Leadership Event, samen met 150 andere vrouwelijke ondernemers. Geweldig inspirerend om met gelijkgestemde ondernemers te praten over wat leiderschap voor je betekent en hoe je je eigen leiderschap invult. In je leven, in je werk, in je onderneming. Vanuit je waarden, visie en verlangens. De titel boven dit blog vat voor mij samen waar deze dag voor stond: Leiderschap is keuzes maken vanuit levenslust. Krachtige keuzes waarbij je gaat staan voor je overtuigingen. Ook als anderen het daar misschien niet mee eens zijn. En ook als die keuzes gevolgen hebben, als er deuren door dichtgaan, als je mensen los moet laten of teleurstellen, als je afscheid moet nemen van een droom of een ideaal.

Sprankelende levenslust
Daar komt moed bij kijken, commitment en verantwoordelijkheid. Poeh, nogal serieuze woorden he? Keuzes, commitment, verantwoordelijkheid, deuren sluiten… maar dat is wat mij betreft slechts het halve verhaal! En daarom vind ik die samenvatting zo mooi: keuzes maken vanuit levenslust. Niet vanuit een tekort (aan tijd, geld, rust of liefde, om maar eens wat te noemen), niet vanuit een niet-willen (zoals werkdruk, gedoe thuis of op je werk, onbalans, communicatieproblemen), maar vanuit je lust voor het leven. Vanuit ‘goeie zin’, vanuit je innerlijke sprankel, vanuit je bruisende zelf. Dat klinkt veel inspirerender toch?

Toegegeven, het maken van een keuze is niet altijd makkelijk. Het levert soms flinke worstelingen op. We willen het zo graag goed doen voor iedereen, aan alle verwachtingen voldoen, mensen niet voor het hoofd stoten of ons niet in een avontuur vol onzekerheden storten ook al zegt je hart je dat wel te doen. Als je middenin zo’n worsteling zit, is die sprankel ver te zoeken. Je vindt ‘m terug door eerst en vooral bij jezelf te beginnen, je commitment aan jezelf uit te spreken. Loop niet weg van een situatie, maar wees er ook geen slachtoffer van. En maak geen keuzes vanuit actie-reactie op wat anderen je allemaal adviseren. Kom eerst eens tot jezelf en sta stil bij wat jij nu echt wil.

Kantelmomenten in je leiderschapsreis
Vind je het moeilijk om voor jezelf te verwoorden wat je nu echt wil? Denk dan eens terug aan ‘kantelmomenten’ waarop jij een duidelijke keuze hebt gemaakt. Kantelmomenten die jouw reis naar innerlijk leiderschap markeren. Iedereen heeft wel van die kantelmomenten in zijn of haar leven. Momenten waarop je op een denkbeeldig kruispunt stond, waarop je een bewuste keuze maakte die je leven, je werk, je relatie, je gezin, je gezondheid blijvend beïnvloed heeft. Momenten waarop jij je innerlijk leiderschap hebt laten zien. Ga eens terug naar die momenten en onderzoek bij jezelf welk verlangen achter die keuzes lag. En welke waarden je richting gaven bij het maken van je keuze.

De keuze voor het ondernemerschap is voor mij zo’n kantelmoment geweest. Een spannende keuze met een onzekere toekomst, maar wel de enige juiste keuze vanuit mijn verlangen om leiderschap in organisaties op zijn kop te zetten. Ik wil openheid brengen in organisaties, zodat de maskers af gaan en mensen zichzelf volledig kunnen en durven laten zien. Omdat ze alleen dan vanuit al hun talenten en met voldoening kunnen bijdragen aan het succes van hun organisatie. Zolang ik zelf onderdeel uitmaakte van zo’n organisatie had ik niet de goede positie om die beweging echt in te zetten. Als business- en executive coach kan ik dat van buitenaf wel, door direct te werken met de leiders in die organisaties en met hen op ontdekkingstocht te gaan naar hun innerlijk leiderschap en daarbij ruimte te maken voor openheid. Onder het motto: ‘Jezelf leiden. Anderen inspireren.’ In die volgorde en niet anders!

Welke kantelmomenten zijn voor jou bepalend geweest? Voor welke keuzes stond je en welke verlangens lagen daaronder? Welke waarden gaven je richting? Ik ben heel benieuwd hoe jouw reis naar innerlijk leiderschap is verlopen, waar je tegenaan liep en wat je hebt geleerd. Wil je het met mij en de andere lezers van dit blog delen? Dank voor je inspirerende bijdrage!

Werk/privé balans de grootste uitdaging voor leiders
Ik heb al van diverse leiders mooie feedback mogen ontvangen op de online vragenlijst ‘Innerlijk leiderschap voor ondernemers, directeuren en managers’. De belangrijkste uitkomst tot nu toe: maar liefst 50% van de respondenten voelt zich zo verantwoordelijk en betrokken bij hun werk, bedrijf of team, dat hun werk/privé balans onder druk staat! Hoe kun je die balans nu bewaken vanuit innerlijk leiderschap? Hoe maak je de juiste keuzes voor je werk, bedrijf of team, én blijf je zelf overeind? Daar ga ik uitgebreid aandacht aan besteden in een van de modules in mijn nieuwe online programma over innerlijk leiderschap voor ondernemers, directeuren en managers. Dank jullie wel voor jullie input!

Jouw waardevolle reactie op de vragenlijst is nog steeds van harte welkom. Je kunt de online vragenlijst hier direct invullen. Als dank ontvang je van mij mijn splinternieuwe e-book ‘De 5 sleutels die jouw weg naar innerlijk leiderschap openen’.

Wil je me verder helpen door de link naar de enquête (https://nl.surveymonkey.com/r/ZNFTLGC) te delen met ondernemers, directeuren, managers en andere leiders die ook graag steviger aan het roer willen staan van hun leiderschap, hun team of hun bedrijf? Alvast bedankt!

Met energieke groet,
Jantine.

P.S. in mijn blog ‘De wake-up calls die mijn leven veranderden’ lees je meer over een aantal zeer fundamentele kantelmomenten in mijn leven. Reageren en delen mag altijd!