Wat heb jij nodig om jezelf te blijven? Over deze vraag had ik het afgelopen week met een paar krachtvrouwen. De antwoorden waren recht in de roos: “Me niet gek laten maken! Door alle oproepen om ergens aan deel te nemen, alle mailtjes, alle berichtjes. Iedereen wil wat van mij, wil me in een bepaalde richting duwen. Ik heb het nodig om mijn eigen pad te blijven kiezen.” en “Wat ik nodig heb om mezelf te zijn (of te blijven) is vertrouwen hebben in mijn eigen pad. En erop vertrouwen dat ik met mijn eigen pad anderen inspireer!”

Wauw, wat een treffende antwoorden, niet? En ook zoooo herkenbaar! Dat getrek en geduw, de een roept nog harder dan de ander dat ‘ie het gouden ei voor je heeft. Het enige echte gouden ei naar geluk, succes, voldoening, geld, gezondheid…. Je oren tuiten ervan, en je hoofd wordt er af en toe doodmoe van. Want wat als ze nou eens gelijk hebben? Misschien moet je er toch in meegaan als je wil ontdekken hoe je je eigen pad kan volgen… Misschien ben je wel gekke Henkie als je het niet doet. Wikken, wegen, zal je wel, zal je niet? Ho stop, laat je niet langer gek maken! Want je hebt al een hele goede raadgever: je hart.

De SRV-wagen
Ok, prima. Je hart. Maar hoe doe je dat nou, jezelf blijven met hulp van je hart? Nou simpel, dan laat je de SRV-wagen voorrijden… :-) Ken je die nog, de SRV-wagen? Altijd handig, direct bij je voor de deur. Dit is mijn SRV-wagen, ook direct bij je voor de deur:

  • Eerst de S van Stil worden. Letterlijk en figuurlijk. Zoek een rustige plek op, weg van die tetteraars die je oren en je hoofd gek maken. Sluit je ogen. Leg een hand op je hart en een hand op je buik. Laat je adem zakken. En laat de gedachten die in je opkomen, gewoon voorbijdrijven als wolkjes aan de lucht. Laat het zo rustig en stil worden in jezelf.
  • Dan de R van Reflecteren. Laat de momenten dat je je opgejaagd of in een bepaalde richting geduwd voelde, eens de revue passeren. Zonder er tot in detail in te duiken. Maar als een voorstelling die aan je voorbijtrekt. Kun je een patroon herkennen in die momenten? Doen ze zich bijvoorbeeld altijd voor als je je zorgen maakt, twijfelt over een keuze die je wil maken of als je je onzeker voelt door een bepaalde gebeurtenis? Heb er geen oordeel over, maar kijk alleen of je een patroon kunt herkennen.
  • En tenslotte de V van Vragen en Voelen. Stel jezelf twee vragen:
    – Wat heb ik nu echt nodig om mezelf te zijn?
    – Wat is nu mijn eerste stap die ik kan zetten om mezelf te blijven (of te worden)?
    Bedenk de antwoorden niet met je hoofd, maar voel ze vanuit je hart en je buik in je omhoogkomen. Neem er rustig de tijd voor, er komt echt een antwoord als je het toelaat. Merk je dat je in je hoofd ‘schiet’, breng dan je aandacht weer naar je handen op je hart en op je buik.

Ik zou zeggen, stap meteen maar even in de SRV-wagen. Hier, nu, ter plekke, op dit moment. Gun jezelf de tijd om de oefening te doen en kijk wat er in je omhoog komt. Mooi he, hoe je zelf het antwoord op je vragen al weet?

En nu hoor ik heel graag van jou welk inzicht de SRV-wagen je heeft gebracht. Wil je je antwoord delen in het reactieveld hieronder? Je inspireert er mij en andere krachtvrouwen mee. Als dank voor je reactie ontvang je mijn 4 SUPERTIPS om helemaal jezelf te worden!

Op woensdag 9 november is er weer een DOORBRAAK EXPERTSESSIE. Kom je ook?
Dan leer ik je wat je moet doen om je bruisende zelf aan het roer te zetten. Zodat je je eigen pad kunt kiezen, en je niet langer gek hoeft laten maken door wat anderen van je willen! In 4 eenvoudige stappen, met behulp van mijn P.L.A.N.-methode. Op een positieve, liefdevolle, actiegerichte manier. Met de juiste focus, vanuit jouw wensen en ambities.

Klik hier om je direct aan te melden (ook voor een volgende datum): www.jebruisendezelf.nl/doorbraak-expertsessie.

Ik kijk ernaar uit je te ontmoeten!

Bruisende groet,
Jantine.