Het valt me zo vaak op. Krachtvrouwen die zichzelf kleiner maken dan ze zijn. Niet bewust hoor, zeker niet. Juist onbewust. Je moet er maar eens op letten. Krachtige, getalenteerde vrouwen die zichzelf onbewust kleiner neerzetten dan ze zijn. In hun werk, binnen hun familie, onder hun vriendinnen. Misschien herken jij het zelf ook wel? Het zit ‘m in je woorden. De hoogste tijd om dit abominabele taalgebruik aan het licht te brengen. Zodat je eens wat beter op je woorden kunt gaan letten 🙂

Bedrijfje
Vraag een mannelijke ondernemer wat hij doet, en hij zegt iets in de trant van ‘ik leid een onderneming’ of ‘ik heb een bedrijf met 50 man in dienst’. Vraag een vrouwelijke ondernemer wat ze doet, en 9 van de 10 keer zegt ze dat ze een ‘bedrijfje’ heeft…. Aaaarghhh, een bedrijfje. Het woord alleen al geeft mij vlekken in mijn nek. Nee, nee, nee! Je hebt geen bedrijfje, je bent een ondernemer met een bedrijf. Een prachtige, waardevolle onderneming waar je al je talenten, je hart en je ziel in stopt. Laten we afspreken dat je het van nu af aan omdraait: praat niet meer over bedrijfJE, maar over JE bedrijf! 

Uitverkoopje
Krijg je een compliment van een vriendin of je zus over een kek nieuw jurkje dat je draagt, en wat zeg je? ‘O, het was maar een uitverkoopje hoor.’ Aaarghhh, weer vlekken! Wat maakt het uit of je het in de uitverkoop hebt gekocht? Het jurkje wordt er toch niet minder mooi van? Stop met jezelf naar beneden te halen door deze niet relevante reactie. Bedank in plaats daarvan voor het mooie compliment en waardeer je gevoel van smaak omdat je jezelf zo’n geweldig jurkje hebt gegund.

Eigenlijk
Vraagt je partner of je even (het is altijd ‘even’ ;-)) wil helpen met een opruim- of administratieklus. Zeg je ‘ik heb eigenlijk geen tijd’. Eigenlijk??? Bedoel je nou ja of nee? Zeg dan ook gewoon ja of nee! Is veel duidelijker. Voor jezelf, maar vooral ook voor de ander. Die weet dan wat ‘ie aan je heeft. En je kunt vervolgens op je eigen voorwaarden afspreken wanneer je dan wel tijd hebt om te helpen. Zodat je nu gewoon eerst kunt doen wat je eigenlijk wilde doen … 🙂

Enne, deze geldt dus ook voor eigenlijk geen zin, eigenlijk liever wat anders doen, eigenlijk geen geld, eigenlijk lekker thuis blijven, eigenlijk naar Kreta in plaats van naar Ibiza, eigenlijk samen uit eten in plaats van weer met anderen, eigenlijk…

Ik weet het niet precies, maar…
Je draait je hand niet om voor een veeleisende baan, je managet pittige projecten en je leidt een team vol knappe koppen. En als je dan om je mening of advies wordt gevraagd over het een of andere complexe vraagstuk, zeg je ‘Ik weet het niet precies, maar…’ Huhhhh? Je weet het wel precies! Jij hebt de expertise in huis, of je weet de antwoorden feilloos te halen bij je team. Natuurlijk weet je het precies, je taalgebruik is alleen maar bedoeld om de relatie met de ander (meestal je baas of een andere hoge pief) te bekrachtigen. Je wilt de ander niet overvleugelen. Maarrrr, je reactie doet je onzekerder lijken dan je bent. Oeps, averechts effect. Niet meer doen dus! Gewoon zelfverzekerd antwoorden dat uit de cijfers blijkt dat…, of dat je op grond van je ervaring adviseert om…. Valt het kwartje?

Dat stelt niks voor
Bij elke prestatie die je hebt geleverd, zeggen dat het niks voorstelt. Of het nou gaat om een heerlijke taart die je bakte voor de verjaardag van je partner, een zelfgemaakt kadootje, een project dat je succesvol afrondde, de halve marathon die je hebt uitgelopen (nou ok, daarbij zeg je het misschien niet 🙂 ), in goede banen leiden van een kinderverjaardag met 10 stuiterende herriemakers of elke week weer klaarstaan voor je ouders, de school van je kinderen of de plaatselijke voetbalclub. Het is niet niks! Het is inzet, creativiteit, doorzettingsvermogen en trouw. Als een ander je daarvoor prijst, neem die lof dan waardig in ontvangst. En als een ander je er niet voor prijst, vergeet dan niet vooral jezelf een schouderklopje te geven!

Nu ben ik benieuwd: maak jij jezelf ook weleens onbewust kleiner dan je bent door de woorden die je gebruikt? Welke woorden zijn dat? Ik kijk uit naar je reactie hieronder in het reactieveld. En ik ben je dankbaar voor je openheid, daarom stuur ik je als dank voor je reactie graag mijn CHECK-JE-TAAL-OMVORMER waarmee je je eigen onbewuste taalgebruik verder onder de loep kunt nemen én veranderen.

Ga jij voor je eigen grootsheid?
Kom dan naar mijn DOORBRAAK EXPERTSESSIE. Dan leer ik je wat je moet doen om je bruisende zelf aan het roer te zetten. In 4 eenvoudige stappen, met behulp van mijn P.L.A.N.-methode. Op een positieve, liefdevolle, actiegerichte manier. Niet alleen, maar met mijn hulp en die van anderen. Het is niet moeilijk, maar je moet het wel doen. Consequent en consistent. Met de juiste focus, vanuit jouw wensen en ambities.

De eerstkomende Doorbraak Expertsessie is op woensdag 7 september a.s. Klik hier om je direct aan te melden: www.jebruisendezelf.nl/doorbraak-expertsessie.

Ik kijk ernaar uit je te ontmoeten!

Bruisende groet,
Jantine.

 

P.S. mijn missie is om dit jaar 1000 krachtvrouwen te inspireren hun bruisende zelf weer aan het roer te zetten! Wil je me helpen door mijn blog te delen met meer krachtvrouwen? Gebruik de social media buttons hieronder. Dank je wel!