Een gesprek met een ondernemer deze week: ‘mijn emmer loopt helemaal over’. Zo druk dat hij het overzicht totaal kwijt was en daardoor geen prioriteiten meer kon stellen, alleen maar brandjes blussen. Hij was er zo moe van! En zeker niet de enige. Want dit gesprek heb ik vaker. Met ondernemers, met managers en met professionals.

Afgieten en aapjes
Hoe komt het toch dat we het zo moeilijk vinden om ons emmertje niet over te laten lopen? Om op tijd wat water af te gieten en de balans te bewaren. Als ik doorvraag, komt de aap uit de mouw: hij kan het werk niet loslaten, hij voelt zich verantwoordelijk en betrokken. Niet alleen bij het succes van zijn bedrijf, maar vooral bij de ander, bij zijn medewerkers. Daar moet het goed mee gaan. En daar zal hij alles aan doen. Desnoods ten koste van zichzelf! Want alle aapjes belanden vervolgens op zijn schouders. En hij ziet door de bomen het bos niet meer, omdat alle aapjes toch echt even belangrijk zijn… of niet???

Durf los te laten
De enige manier om die aapjes terug het bos in te sturen, is durven loslaten. In het vertrouwen dat de dingen die echt van belang zijn de juiste weg wel weten te vinden. Makkelijker gezegd dan gedaan, hoor ik je denken? Valt best mee als je de volgende tips toepast:

  • Start je dag met een helikoptervlucht. Huhh, wat bedoel je daar nu mee? Eenvoudig: stort je niet meteen in de waan van de dag, maar begin elke dag met een half uur voor jezelf waarin je ‘boven je bedrijf’ vliegt. Herinner jezelf aan de doelen die je op middellange en lange termijn wil bereiken, laat alle klusjes en brandjes even voor wat ze zijn. En bekijk pas daarna met welke actiepunten jij je dag wil vullen: in ieder geval 1 actie die direct bijdraagt aan het bereiken van je doelen, vóórdat je gehoor geeft aan verzoekjes van anderen en dringende klusjes die niet kunnen wachten.
  • Loslaten betekent hulp vragen. Je hoeft het niet alleen te doen! Wie kan je helpen, aan wie kun je een paar van de taken toevertrouwen die nu op jouw schouders rusten?
  • Er zijn meer wegen die naar Rome leiden! Laat los dat jouw manier om zaken aan te pakken, de enige juiste manier is. Vraag een ander je te helpen, en laat die persoon het op zijn of haar eigen manier doen. Tien tegen één dat er een even goed of zelfs beter resultaat tevoorschijn komt. En dat je nieuwe ideeën opdoet om een probleem aan te pakken, die je zelf ook weer toe kunt passen. Win-win situatie toch?

Wat doe jij als je emmer volloopt? Wachten tot de storm voorbij is? Of heb je bruikbare tips? Deel ze dan in het reactieveld onder de blog, daar help je anderen mee. Ik vind het geweldig om van je te horen, als dank voor je reactie ontvang je mijn CHECKLIST VOOR SUCCES.

De afloop van het gesprek van deze week? We hebben afgesproken om samen te gaan werken aan overzicht met behulp van een ‘brown paper sessie’: alle drukte uit je hoofd op geeltjes en daarna ordenen, schrappen en kiezen. Fijn om te kunnen helpen!

Wil je ook meer overzicht, focus en hulp bij het kiezen voor de juiste dingen? Maak een afspraak voor een GRATIS strategiesessie: ik help je in een uurtje helderheid te krijgen over de uitdagingen en knelpunten die jou in de weg zitten en hoe je die kunt aanpakken.

Op jouw succes!

Met energieke groet,
Jantine

 

P.S. Een overlopende emmer zit vooral in je hoofd. Wil je je gedachten over stress en ‘druk, druk, druk’ onderzoeken en leren hoe je deze los kunt laten? Zodat er weer ruimte komt om te leven en werken op basis van jouw verlangens, hoe jij het het liefste wil? Meld je dan aan voor de GRATIS minicursus ‘In 14 dagen van stress naar succes’.