Ruis, onrust, de tijd die als zand door je vingers glipt, het gras (lees: vakantiefoto’s, jubelverhalen en ronkend business succes) dat bij anderen zoveel groener lijkt… Ik heb het over Facebook. Ogenschijnlijk een geweldig communicatiemiddel om op de hoogte te blijven van wat je vrienden en minder bekenden allemaal uitspoken. Maar ongemerkt een tijd- en energieslurper. Ik was er eerder dit jaar helemaal klaar mee. Klaar met de over elkaar buitelende exotische vakantieplaatjes, de selfie tsunami, de kattenfilmpjes en blozende babyfoto’s, de überhealthy lunchcreaties, de hipper-dan-hip stedentripjes, de food festival fetishes, de kijk-ons-eens-back-to-basic-lekker-rustiek-bij-het-kampvuur-gezelligheid, de ene na de andere challenge die me instant omzet en klanten beloofde omdat ik nu echt ‘the real me’ zou ontdekken. Het joeg me op, ik moest erbij zijn, eraan meedoen en liefst nog beter, origineler en grappiger zijn. Totdat ik hijgerig mezelf voorbij rende. En daar was ik dus klaar mee!

Dus besloot ik te stoppen met Facebook. Nou ja, niet helemaal :-) Ik heb de Facebook app van mijn telefoon afgegooid. En ik ga alleen nog maar op Facebook via mijn laptop, op het moment dat ik daar tijd en zin voor heb. Wat een verademing! Ik kreeg er zoveel tijd, energie en rust in mijn hoofd voor terug, dat ik het met recht de beste beslissing van dit jaar noem.

 

Minder Facebook, meer rust

Zonder overdrijven, uit eigen ervaring, proefondervindelijk bewezen, levert minder Facebook je direct méér op:

  • Meer rust in je hoofd, waardoor je dagen zoveel meer ontspannen verlopen.
  • Minder ruis en afleiding, waardoor je jezelf weer kunt horen denken.
  • Meer ruimte in je hoofd, waardoor je eindelijk toekomt aan je eigen plannen en ideeën zonder je zorgen te maken of die wel goed genoeg zijn omdat iedereen op Facebook je mijlenver voor lijkt te zijn.
  • Meer zelfvertrouwen, omdat je niet continu om de oren wordt geslagen met allerlei -schijnbaar- briljante ideeën en successen van anderen (en de teleurstelling dat jij niet eerder met dat idee bent gekomen, en de onzekerheid omdat jij dat succes niet hebt en je dus vast iets verkeerd doet). Geloof me, ook die anderen lopen nog steeds aan te modderen 😉 En daarbij, alles is al eens bedacht. Maar jij bent de enige die het op JOUW manier kan doen!
  • Meer tijd, zeeën van tijd! Voor jezelf, voor je gezin, voor je vrienden en familie. Om te lezen, te lanterfanten, lekker buiten te zijn, weer eens met je handen aan de slag te gaan, goed bij te kletsen, een lange wandeling te maken of een Monopoly-marathon met je kinderen te doen.

Klinkt goed he? Zei ik toch :-) De moeite van het proberen meer dan waard. Durf jij het ook, Facebook van je telefoon afgooien? Ik ben superbenieuwd naar jouw ervaringen. Vertel je het me onder mijn blog?

Toch een beetje Facebook

Het is niet alleen maar kommer en kwel met dat Facebook trouwens. Je kunt er wel degelijk inspiratie en kennis vinden, gelijkgestemden ontmoeten en waardevolle gesprekken voeren. Jezelf met anderen verbinden die je offline nooit ontmoet zou hebben. En dat is mooi! Open zijn, je vragen en worstelingen delen, zonder je een loser te voelen of in de valkuil te stappen van het vergelijken met anderen die het beter dan jij (lijken!!) te doen. Hoe en waar? In Facebook groepen. Er zijn er talloze, over werkelijk ieder onderwerp dat je kunt bedenken. Over creativiteit, over persoonlijke ontwikkeling, over moederschap, over ondernemen, over hoogsensitiviteit, over schrijven, over vrouw-zijn, over postzegels verzamelen. You name it, het is er! Sommige heel actief, sommige nauwelijks. Sommige met veel leden, sommige klein en intiem.

Als je toch op Facebook zit, haal er dan de waarde uit die er in zit. Niet doelloos door je tijdlijn scrollen, maar meedoen in een groep. Ga komende week eens op zoek naar een groep waar jij blij van wordt. Zoek op een onderwerp dat je aan het hart gaat, en word lid. Kijk er rond, ervaar hoe het er is. Bevalt het niet? Ga je er lekker weer uit. Bevalt het wel? Ga dan het gesprek eens aan en kijk wat het je aan waardevols oplevert.

Mijn favoriete groep by far op dit moment is De Wild & Free Society, van de fantastisch creatieve en inspirerende Lou Niestadt.

De moraal van dit verhaal: ik heb een haat-liefde verhouding met Facebook, da’s duidelijk. En ik kan meehollen met de meute, of bewust kiezen voor mijn eigen waardevolle momenten op Facebook. De vraag is, wat wil je er in stoppen (van jezelf, aan tijd en energie) en wat wil je er uit halen (aan verbinding, kennis en inspiratie)? Hoe is die balans bij jou?

See you next time. Tot dan: shine bright, make a difference!

Bruisende groet,
Jantine.

 

P.S. ook zeer inspirerend (zonder kattenfilmpjes en selfies ;-)) is Pinterest. Als je wil weten wat mijn inspiratiebronnen zijn en waar ik warm voor loop, moet je echt even mijn ‘borden’ op Pinterest bekijken (via je laptop of pc, niet via de app op je telefoon ;-)) : https://nl.pinterest.com/jebruisendezelf/boards/ Je vindt daar trouwens ook mijn blogs.

 

Wil jij ook meer rust in je hoofd? Let’s talk!

Verlang je naar meer rust, meer ruimte, meer helderheid over wie je bent en wat je wil? Heeft dit blog je aan het denken gezet en wil je verkennen wat een volgende stap kan zijn? Laten we dan eens praten. Stuur me een mailtje (jantine@jebruisendezelf.nl) of bel me (06-42549554) om een telefonische afspraak te plannen. Je bent van harte welkom!