“Dit is waar ik helemaal warm voor loop!” Haar ogen lichten op, ze gaat rechterop zitten, haar handen onderstrepen haar verhaal, dat ze vertelt vol vuur en enthousiasme. Het is duidelijk waar haar hart ligt: mensen helpen die moeite hebben zich staande te houden in onze snelle, veeleisende maatschappij. En dan niet via de bestaande systemen en structuren, waar iedereen in een bepaald hokje moet passen… Toch is onvoorwaardelijk kiezen voor de weg van haar hart lastig, want spannend en onzeker!

Jij herkent ongetwijfeld dat verlangen om een betekenisvolle bijdrage vanuit je hart te leveren. En ook dat ‘iets’ dat je daarin tegenhoudt. Wat is dat toch, dat ‘iets’? En waarom maakt dat ‘iets’ het je zo lastig?

 

Liefde en angst

Je hart is je bron van liefde. Voor jezelf. En voor anderen. Een bron die nooit opdroogt. Maar ook een bron die zich makkelijk van de wijs kan laten brengen. Door angst.

  • De angst voor verandering als je de weg van je hart kiest.
  • De angst om mensen kwijt te raken die jouw pad niet kunnen of willen volgen.
  • De angst om zekerheden op te geven.
  • De angst om zichtbaar te worden, je uit te spreken over de weg die je vanuit je hart wil volgen. Omdat het keihard aankomt als anderen je hierom afwijzen.
  • En ja, ook de angst om vanuit je hart misschien wel een heel succesvol leven te leiden. Waarbij jij zelf bepaalt wat succes dan is: vrijheid, voldoening, overvloed, ruimte, geluk, tevredenheid, ontspanning, vrede, plezier, noem maar op. Het idee dat je tot deze grootsheid in staat bent, kan angstaanjagend zijn, toch?

 

Vertrouwen

Geven vanuit je hart is niet zo moeilijk, dat doe je iedere dag weer. Ik schreef daar al eerder een blog over: ‘Alles is liefde‘. Kiezen vanuit je hart is een stuk lastiger. Daarvoor heeft je hart VERTROUWEN nodig. Vertrouwen in jouzelf, vertrouwen in de mensen en de wereld om je heen. En bovenal vertrouwen in de goedheid van het leven. Dat vertrouwen is vaak wankel. Snel uit evenwicht doordat mensen je vertrouwen beschamen. Of doordat jij je schaamt voor keuzes die minder goed hebben uitgepakt. Of doordat de goedheid van het leven soms ver te zoeken lijkt.

Hoe verstevig je nu je vertrouwen? Door heeeeel klein te beginnen. Te beginnen met kleine keuzes en kleine stapjes, die je iedere keer opnieuw kleine succeservaringen geven. Waarmee je je (zelf)vertrouwen telkens een klein beetje groter maakt. En je je bijdrage – in je eigen leven en in dat van anderen – steeds een stukje meer betekenis geeft.

 

De basisbeweging van bijdragen:

 

Basisbeweging bijdragen

 

Kiezen en in actie komen

Met welke keuzes en welke stapjes begin ik dan, hoor ik je denken. Met kleine keuzes en kleine stapjes vanuit EIGENLIEFDE in plaats van vanuit angst. Neem ‘zij’ uit het begin van dit blog even als voorbeeld. Zij staat voor de keuze om haar eigen bedrijf te starten. Dat is een grote keuze, eentje die spanning en onzekerheid oplevert. Nu kan ze in haar angst blijven hangen en niks doen. Maar dan levert ze ook niet de bijdrage die ze graag zou willen leveren. En blijft ze uiteindelijk zitten met een hoop hartzeer en een onvoldaan gevoel. Het is duidelijk dat ze dat in ieder geval niet wil!

Dus is ze begonnen te kijken naar wat zij nodig heeft om tot die grote keuze te komen. Met de volgende kleine keuzes en acties als resultaat:

  • Ik kies ervoor om de dingen op mijn eigen tempo te doen en er de tijd voor te nemen.
  • Ik kies ervoor om verschillende mogelijkheden te onderzoeken, waaronder de mogelijkheid om te beginnen met ondernemen naast mijn huidige baan. Maar ook de mogelijkheid om projecten te doen in mijn huidige werk die passen bij mijn hartsverlangen om mensen te helpen die nu buiten de boot vallen.
  • Ik ga in gesprek met ondernemers die een vergelijkbare keuze hebben gemaakt om te horen hoe zij het hebben aangepakt, wat het hen heeft opgeleverd en wat er is tegengevallen.
  • Ik ga initiatieven, personen en bedrijven volgen die aansluiten bij mijn hartsverlangen om te kijken of ik daar misschien een rol in kan vervullen.

Ze weet nog niet waar ze uiteindelijk uit zal komen. Maar ze is onderweg, ze is in beweging. Dat alleen al is van grote betekenis in haar leven. En in dat van anderen die ze inspireert met de stappen die ze zet.

Dit zou zomaar mijn verhaal kunnen zijn. Of dat van jou 🙂 .

 

En nu ben ik heel benieuwd: waar loopt jouw hart warm voor? Welke betekenisvolle bijdrage wil jij leveren? Laat je reactie achter in het reactieveld hieronder. Zoals altijd, heel veel dank dat je de tijd en moeite neemt om te reageren. Met je reactie inspireer je mij en de andere lezers van mijn blog.

 

B-FACTOR BASISFRAME

Bijdragen is één van de 4 bouwstenen die samen het fundament vormen van jouw bruisende zelf. De andere drie zijn bewustwording, belichamen en bezieling. Elke bouwsteen heeft een eigen beginplek. Bij elke bouwsteen hoort een behoefte die je graag wil vervullen, en een bron waaruit je kunt putten. En elke bouwsteen heeft een basisbeweging die je doet groeien naar je eigen-wijsheid, naar wie je in wezen bent. Het samenspel tussen de bouwstenen zorgt voor balans en ‘alignment’ (verbinding, uitlijning, afstemming, richting). En ik heb het bij elkaar gebracht in het B-FACTOR BASISFRAME. Waarin je je eigen ontdekkingsreis, groeipad of leerweg kunt beginnen.

 

Wil je het B-FACTOR BASISFRAME beter leren kennen? Kom dan naar de LEZING ‘Minder moeten, meer genieten’ op maandag 13 februari 2017. Je krijgt inzicht in de behoeften die onder je verlangen liggen om minder te moeten en meer te genieten. Je diept de bronnen van je hoofd, lijf, hart en ziel uit. En je ervaart welke basisbewegingen je kunt maken om te groeien naar je eigen-wijsheid.

De lezing is een introductie op de korte cursus ‘Minder moeten, meer genieten’. 4 avonden waarin we samen aan de slag gaan met het B-factor BASISFRAME. Waarin jij je eigen groeipad in het frame uitstippelt en helder maakt welke bouwstenen jij zou willen versterken. Ben je geïnteresseerd? Kom dan zeker naar de lezing om meer te horen!

Meld je hier aan voor de lezing: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-lezing-minder-moeten-meer-genieten-je-eigen-wijsheid-in-hoofd-lijf-hart-en-ziel-30923969425

Bruisende groet,
Jantine.

 

 

P.S. Ben je geïnspireerd geraakt? Tof als je mijn blog wil delen! Dat kan via de knoppen hieronder. Dank je wel!