Wat geloof jij over het leven? Dat het een worsteling is of juist een lolletje? Dat het je overkomt, of dat je het zelf creëert? Om maar eens wat te noemen. En heb jij dat zo geleerd, of is het je eigen waarheid?

 

Hard werken

Ik heb lange tijd geloofd dat het leven ging over hard werken. Ik wist niet beter, ik kreeg het van jongsaf aan mee van een workaholic vader en een altijd zorgende moeder. Als ik maar hard genoeg mijn best deed, niet verzaakte, nooit verslapte, dan kwamen de erkenning en waardering waar ik naar verlangde vanzelf wel. En als dat niet lukte, dan deed ik blijkbaar niet goed genoeg mijn best, dan moest er nog een tandje bovenop. Dacht ik. Niet dus. Het was corvee in optima forma. En het stond ver af van waar ik mijn geestdrift in kwijt kan, mijn inspiratie uit haal: een verbindend gesprek, creatief bezig zijn en een goed boek waar ik wijzer van word. Je snapt het al: een uitputtende spagaat die me uiteindelijk een burnout opleverde. 

 

Aardse bezieling

Die burnout leerde me dat wat ik geloofde over het leven, niet klopte. Maar ja, wat dan wel? Op onderzoek dan maar. Want als je toch al een harde werker bent, draai je je hand niet om voor een beetje zoeken, graven, analyseren en soulsearchen 🙂 Op zoek naar wat mij nou eigenlijk bezielde om zo hard te werken (nou ja, dat lees je dus hierboven ;-)). Wat voor mij de essentie van het leven is. En dan graag zonder terecht te komen in zweverig gedoe!

Want o boy, als je niet oppast zie je het bos niet meer door de bomen van allerlei groepen die bezieling of spiritualiteit als heilige graal hebben ‘gekaapt’ en er uitsluitend mystieke, zweverige, religieuze of paranormale associaties aan verbinden. Niks mis met spiritualiteit (zit ook ‘spirit’ in, je weet wel geestdrift, waar ik het in mijn vorige blog over had), maar ik mis in deze eenzijdige benaderingen de verbinding met het echte leven. Ik herken mezelf er niet in, en jij ongetwijfeld ook niet 🙂 Voor mij is spiritualiteit van alle tijden, van ieder mens, en – net als bezieling – aards, nuchter en met beide voeten stevig op de grond! En met je beide handen volop aan het werk, voor jezelf en voor anderen. Terwijl je met hart en ziel door het leven beweegt. Dat dus. Ik hoop dat ik het helder heb gemaakt voor je. En anders zet ik er graag een boom met je over op 🙂 Let me know!

 

Geloof

Het resultaat van mijn zoektocht was dat ik mijn geloof over het leven bijstelde: niet continu hard werken, maar de dingen doen met plezier en mildheid. Niet steeds maar streven naar mezelf verbeteren (hallo perfectionisme, ook al zo’n moetje ;-)), maar af en toe stilstaan, durven experimenteren en me door anderen laten inspireren.

Ik geloof dat het leven groeien is, dat het zich ontvouwt, no matter what. In goede, maar ook in minder mooie tijden. Op haar eigen tempo. Het zit – letterlijk – in de natuur. En het zit in JOUW natuur. En daar kun je maar beter van genieten in plaats van het vol te stoppen met moeten 🙂

 

Valkuil

Het blijft lastig om niet in die valkuil van het harde werken te trappen. Onlangs overkwam het me weer eens, toen ik ging zitten om over bezieling te schrijven. Het lukte me niet, omdat andere ‘moetjes’ me in hun uitputtende greep hielden. En ik besloot er een video over op te nemen. Omdat dat op dat moment een vorm was waarin ik mijn bezieling kwijt kon, en het ‘moeten’ dus los kon laten. Ik ben er trots op dat ik heb durven experimenteren en het mezelf gunde om even stil te staan om ruimte te maken voor wat er op dat moment nodig was. Ik hoop dat ik je hiermee inspireer:

 

Nu jij: wat geloof jij eigenlijk over het leven? Heb je dat altijd geloofd of heb ook jij je geloof gaandeweg bijgesteld door wat je leerde van het leven? Laat je reactie achter in het reactieveld hieronder. Ik wil je bedanken dat je de tijd en moeite neemt om te reageren. Met je reactie inspireer je mij en de andere lezers van mijn blog.

Wat jij gelooft over het leven is slechts één kant van bezieling. Bezieling gaat ook over geestdrift en inspiratie, daar schreef ik al eerder deze blog over: Vergeet corvee, hallo geestdrift.

 

B-FACTOR BASISFRAME + GRATIS DOORBRAAKSESSIE

Bezieling is één van de 4 bouwstenen die samen het fundament vormen van jouw bruisende zelf. De andere drie zijn bewustwordingbelichamen en bijdragen. Elke bouwsteen heeft een eigen beginplek. Bij elke bouwsteen hoort een behoefte die je graag wil vervullen, en een bron waaruit je kunt putten. En elke bouwsteen heeft een basisbeweging die je doet groeien naar je eigen-wijsheid, naar wie je in wezen bent. Het samenspel tussen de bouwstenen zorgt voor balans en ‘alignment’ (verbinding, uitlijning, afstemming, richting). En ik heb het bij elkaar gebracht in het B-FACTOR BASISFRAME. Waarin je je eigen ontdekkingsreis, groeipad of leerweg kunt beginnen.

Zoek jij naar die BALANS? Ben jij er aan toe om je eerste stap te zetten naar bewustwording? Kom dan naar mijn gratis DOORBRAAKSESSIE. Je krijgt inzicht in de patronen die je vasthouden in dat ‘moeten’ en harde werken. En je zet je eerste stappen om deze patronen te doorbreken. Met simpele, liefdevolle acties. En dat levert je helderheid, focus en rust op.

Je meldt je hier aan voor de Doorbraaksessie: http://jebruisendezelf.nl/doorbraak-expertsessie/ 

Bruisende groet,
Jantine.

P.S. Ben je geïnspireerd geraakt? Tof als je mijn blog wil delen! Dat kan via de knoppen hieronder. Dank je wel!