Heb jij er weleens op gelet wat je lijf je wil vertellen? Als je je moe, gespannen, zenuwachtig, opgefokt, rustig, energiek of juist lusteloos voelt? Als je ziek bent, is het meestal niet zo moeilijk om te zeggen ‘ik neem even de tijd om naar mijn lichaam te luisteren’. Toch? Maar hoe zit het op al die momenten, al die uren en dagen dat je niet ziek bent? Mooie momenten, drukke momenten, vervelende momenten, vrolijke en verdrietige momenten. Op ieder moment voegt je lijf zich naar jou. Naar wat je voelt, naar wat je ervaart. En mooier nog: vertelt je lijf je waar je behoefte aan hebt. Wat je wil, of wat je zou moeten doen. Want je lijf is je beste raadgever. Je lijf is alert, beschermt je en is er altijd voor je.

 

In de kou

En toch laat je dat lijf vaak in de kou staan. Negeer je de raad van je lichaam. Wuif je onrust, moeheid en irritatie weg. Zeg je dat het wel meevalt. Niet klagen, gewoon doorgaan. Maar verzucht je wel dat je zo graag wat meer energie wil. Dat je meer balans wil ervaren tussen dat wat energie kost, en dat wat je energie geeft. Herkenbaar?

Al die tijd fluistert je meest geduldige raadgever je in je oor. Ligt het antwoord op jouw vraag naar meer energie en balans al op je te wachten. Binnen in jezelf. Je hoeft er alleen maar voor in je lichaam te stappen, het te BELICHAMEN. Hoe je dat doet? Door de TIJD te nemen om te verteren en te verbinden.

 

De basisbeweging van belichamen:

 

Basisbeweging belichamen

 

Tijd nemen om te verteren

Je lijf is een prachtig ecosysteem dat voedingsstoffen opneemt, ze verteert en omzet naar energie. Dat doet je lijf niet alleen met dat wat je eet en drinkt. Maar ook met dat wat je ervaart. Als je geniet van een mooi muziekstuk. Als je een levendige discussie voert met je collega’s. Als je met tegenzin opstaat om aan je werkdag te beginnen. Als je een felle woordenwisseling hebt met je partner of kind. Je lijf neemt al die situaties, sensaties, gevoelens en emoties in zich op. Verteert ze en zet ze om. In positieve energie. Of in negatieve energie. En nu komt het: JIJ KIEST of het positieve of negatieve energie wordt. Je lijf reikt het je aan, en jij mag kiezen wat je ermee doet.

 

Tijd nemen om te verbinden

Je lijf staat voortdurend in verbinding met haar omgeving. Met de mensen om je heen, met de omgeving waarin je woont, werkt en leeft. Door haar reacties laat je lijf je weten hoe ze zich verhoudt tot haar omgeving. Van sommige mensen word je onrustig of geïrriteerd, anderen putten je uit, en weer anderen motiveren je, geven je een goed gevoel of nieuwe energie. In sommige omgevingen voel je je onzeker, gespannen of moet je continu op je tenen lopen, in andere omgevingen kun je jezelf zijn, ben je ontspannen en op je gemak. Weer andere omgevingen stimuleren je, dagen je uit en zorgen ervoor dat je het beste van jezelf kunt laten zien. De kunst is om VEERKRACHTIGE verbindingen aan te gaan met je omgeving. Verbindingen waarin je kunt geven én ontvangen. Je lijf vertelt je wanneer het tijd is om een verbinding te verbreken, omdat jij teveel geeft en te weinig ontvangt. Jij hebt ook hier de keuze wat je doet met de raad van je lijf.

 

Nu jij. Neem eens even rustig de tijd om te verteren en te verbinden:

  • Ga terug naar de laatste keer dat jij heel duidelijk positieve of negatieve energie hebt ervaren. In welke situatie was dat? Wat gebeurde er? En met wie was je?
  • Hoe reageerde jij? En hoe reageerde je lichaam? Wat wilde je lichaam je vertellen?
  • Als die situatie je positieve energie heeft gegeven: zijn er andere situaties en personen die je ook positieve energie geven? Kun je ruimte maken voor meer van deze situaties en personen?
  • Als die situatie je negatieve energie heeft gegeven, kun je ook nu nog kiezen: wil je die energie bij je houden, kun je er toch iets positiefs uit halen of wil je het helemaal loslaten?

 

En dan ben ik heel benieuwd: welke antwoorden heeft jouw lijf je gegeven? Laat je reactie achter in het reactieveld hieronder. Zoals altijd, heel veel dank dat je de tijd en moeite neemt om te reageren. Met je reactie inspireer je mij en de andere lezers van mijn blog.

 

B-FACTOR BASISFRAME

Belichamen is één van de 4 bouwstenen die samen het fundament vormen van jouw bruisende zelf. De andere drie zijn bewustwording, bijdrage en bezieling. Elke bouwsteen heeft een eigen beginplek. Bij elke bouwsteen hoort een behoefte die je graag wil vervullen, en een bron waaruit je kunt putten. En elke bouwsteen heeft een basisbeweging die je doet groeien naar je eigen-wijsheid, naar wie je in wezen bent. Het samenspel tussen de bouwstenen zorgt voor balans en ‘alignment’ (verbinding, uitlijning, afstemming, richting). En ik heb het bij elkaar gebracht in het B-FACTOR BASISFRAME. Waarin je je eigen ontdekkingsreis, groeipad of leerweg kunt beginnen.

Wil je het B-FACTOR BASISFRAME beter leren kennen? Kom dan naar de LEZING ‘Minder moeten, meer genieten: je eigen-wijsheid in hoofd, lijf, hart en ziel’ op maandag 13 februari 2017. Je krijgt inzicht in de behoeften die onder je verlangen liggen om minder te moeten en meer te genieten. Je diept de bronnen van je hoofd, lijf, hart en ziel uit. En je ervaart welke basisbewegingen je kunt maken om te groeien naar je eigen-wijsheid.

De lezing is een introductie op de korte cursus ‘Minder moeten, meer genieten – groeien naar je eigen-wijsheid’. 4 avonden waarin we samen aan de slag gaan met het B-factor BASISFRAME. Waarin jij je eigen groeipad in het frame uitstippelt en helder maakt welke bouwstenen jij zou willen versterken. Ben je geïnteresseerd? Kom dan zeker naar de lezing om meer te horen!

Je kunt je hier aanmelden voor de lezing: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-lezing-minder-moeten-meer-genieten-je-eigen-wijsheid-in-hoofd-lijf-hart-en-ziel-30923969425

Bruisende groet,
Jantine.