Ff offline!! Heb jij daar ook zo naar verlangd? En merk je nu dat het toch eigenlijk best lastig is? Die telefoon links laten liggen, een keer niet naar de wifi-code vragen op je vakantie-adres, iets anders verzinnen om te doen als je je vol goede moed hebt voorgenomen om een dagje unplugged te zijn… Het is gewoon afkicken geblazen. Niet erg! Geef jezelf de tijd en de ruimte om om te schakelen. Deze tips en ideetjes helpen je op weg:

 

Eén ding tegelijk

Grijp niet automatisch naar je telefoon als je even ergens moet wachten, in de file staat, in een pan roert of naar zwemmende kinderen zit te kijken. Staar gewoon even lekker naar buiten, bestudeer de andere mensen op het strand of langs het zwembad, kijk naar de schemering die aan het einde van de (mid)dag je tent, caravan of vakantiehuis  binnenvalt. Of naar de wolken om te voorspellen wat voor weer het wordt. Lekker offline, lekker rustgevend, en je ziet ineens weer hele nieuwe dingen.

 

Lekker creatief

Met je handen bezig zijn, je creativiteit de vrije loop laten, is de ultieme digital detox. En je hoeft er echt geen kunstenaar voor te zijn! Droedelen, zentangles tekenen (herhalende patroontjes, google maar eens op ‘zentangles’) of een kleurplaat kleuren kun je nu direct al doen. Stuur je me een foto van het eindresultaat?

 

Wie schrijft, die blijft

De beste tegenhanger van online drukte: schrijven! Helemaal als je het met de hand doet 🙂 Een paar ideetjes:

  • Schrijf jezelf een vakantiekaart waarin je dat relaxte vakantiegevoel opschrijft dat nu nog vers in je geheugen zit. Doe de kaart aan jezelf op de bus op een druilerige dag et voila, de volgende dag bezorgt de postbode je een zonnige offline boost. In de brievenbus, via de ouderwetse ‘snailmail’-methode.
  • Elke dag een paar woorden of zinnen. Over je gevoel van die dag, iets bijzonders of juist heel gewoons dat je hebt meegemaakt, of iets dat je dankbaar stemde.
  • Schrijf een verre vriend of een dierbaar familielid een brief. In plaats van bellen of appen. Over hoe het met je gaat, over de wensen die je het komende jaar wil waarmaken, over een gezamenlijke herinnering. Je krijgt ongetwijfeld een waardevolle reactie terug! 

 

Online verleiders de baas

O jee, wat te doen als die smartphone, tablet of laptop lonkt? Een paar tips:

  • Zet de kleuren van je telefoon ‘uit’ (kijk bij instellingen). Een telefoon in zwart-wit lokt veel minder.
  • Pak een bordspel uit de kast, herlees oude stripboeken of maak een wandelingetje.
  • Schermen aan de kant als je een artikel leest; lees het in één keer uit, zonder onderbroken te worden. Zo blijft dat wat je leest veel beter hangen.
  • Probeer eens iets te doen of ergens naar toe te gaan zonder je telefoon. Boodschappen doen, bij de buren langsgaan of sporten. Als je durft zelfs naar je werk. Hoe voelt het om ‘onbereikbaar’ te zijn?
  • Doe een horloge om als je wil weten hoe laat het is 🙂

 

Bewust

Het gaat mij er natuurlijk niet om dat je nooit meer je smartphone of tablet zou mogen gebruiken – gelukkig niet! Online brengt ons zoveel goeds aan informatie, verbinding, gemak. De wereld letterlijk aan je voeten. Waar het wel om gaat, is dat je je bewust bent van hoe vaak je online bent. En dat je vervolgens kunt kiezen wanneer je online bent. En wanneer niet. Omdat het een niet zonder het ander kan, en de waarde van offline minstens even groot is.

Houd hieronder per uur eens bij hoe vaak je op je telefoon kijkt (niet smokkelen he ;-)). Zet een stipje voor iedere keer dat je ‘m oppakt.

 

6.00 7.00 8.00 9.00 10.00 11.00 12.00 13.00 14.00 15.00
                   
16.00 17.00 18.00 19.00 20.00 21.00 22.00 23.00 24.00 01.00

 

Wat doe jij om af- en uit te schakelen? Vind ik altijd leuk om te horen.

Geniet van je unplugged zomertijd!

Bruisende groet,
Jantine.