Wie mij een beetje kent, weet dat ik een grote fan van Harry Potter ben. Nou ja, van de boeken over Harry Potter dan 🙂 Ik hou ervan zo af en toe in die magische wereld te stappen. Maar ook om zo nu en dan eens stil te staan bij de wijsheden die te vinden zijn in de diepere lagen onder het spannende verhaal en de puberperikelen. Zoals deze mooie uitspraak van het onnavolgbare schoolhoofd Albus Dumbledore (oftewel Perkamentus):

 

“There will be a time when we must choose between what is easy and what is right.”

 

Kiezen tussen ‘easy’ en ‘right’, tussen makkelijk en juist. Poe, dat zet je aan het denken, niet? Wat is makkelijk? En wat is juist? En betekent dit dat ‘juist’ per definitie moeilijk is dan? Dumbledore laat Harry altijd zelf uitzoeken wat hij bedoelt met zijn uitspraken. Dat doen wij dan ook maar. Laten we ons onderzoek starten met een paar voorbeelden.

 

Easy:

 • Netflixen of Facebooken. Oeps, is het al weer zo laat, de tijd vliegt!
 • snoepen en snacken. Chocolaatje, kaasje, worstje, chipje, heb je wel verdiend toch?
 • een glaasje wijn. Vooruit, nog eentje 😉
 • klagen op zondagavond, omdat je op maandag weer aan het werk moet
 • roddelen over die ene collega. Of over je baas…
 • een afspraak met een smoes afzeggen
 • dromen over je bedrijf dat er gaat komen. Ooit… Echt… Op het juiste moment…

 

Right:

 • wandelen, fietsen of andere beweging die meer van je vraagt dan het bedienen van een scherm 😉
 • je abonnement op de sportschool vernieuwen, en meteen maar die vriendin meevragen en een vast sportmomentje kiezen om samen te gaan.
 • die enorme olifant in de kamer recht in zijn gezicht aankijken en aan jezelf toegeven dat je baalt van je werk.
 • een ander in haar waarde laten. Die collega of je baas eens een keer vragen hoe het echt met haar gaat.
 • de koe bij de horens grijpen, en die vriendin van vroeger of die soort van kennis bellen om eerlijk te vertellen dat je er geen behoefte aan hebt om af te spreken (niet mailen of appen, da’s te makkelijk J)
 • je droom om je eigen bedrijf te starten, hardop uitspreken. Tegen jezelf, en – heel spannend – tegen iemand in je omgeving.

Easy of right, da’s wel duidelijk toch? Je voelt het verschil. Maar wat kun je ermee? Want dat iets ‘juist’ is, maakt het nog niet makkelijker om het ook te gaan doen! Is right per definitie moeilijk? Daar leg ik me niet bij neer, jij?

 

Right made easy

Volgens mij kunnen we ‘right’ ook ‘easy’ maken. Door de ‘right’ step heeeeeel KLEIN te maken. 5 minuten wandelen of fietsen, om te beginnen. Of een keer bewust niet mee te doen aan het roddelrondje, nog zonder dat je er en plein public iets van zegt. Door elke keer dat je de drang voelt om te Netflixen of te snoepen, even heel bewust STIL TE STAAN. Bij jezelf alleen maar even te registeren dat die drang er is. En dan ervoor kiezen om op dat moment iets anders te doen. Het is alleen dat moment wat telt. Wat je morgen doet, zie je dan wel weer :-).

En door het NIET ALLEEN te doen. Gebruik die zondag eens om met je partner, vriendinnen of zussen te sparren over wat je anders wil, welk werk je beter zou passen, wat je écht wil doen. Bedenk wat je volgende stap kan zijn, en vraag mensen om je heen om je te helpen die stap ook echt te zetten. Of zet de allereerste stap om je ondernemersplannen werkelijkheid te laten worden. Door bijvoorbeeld eens met andere ondernemers te gaan praten: hoe hebben zij hun start aangepakt, en wat kun jij daarvan leren, wat past bij jou?

Hele kleine stappen. Stilstaan bij jezelf als je de aandrang voelt om te dempen, sussen of jezelf af te leiden. En hulp vragen. That’s it. Right made easy. Het helpt je net als held Harry op weg naar moedige keuzes en daadkracht. Magisch gevoel, toch?

 

Nu jij. Heb jij weleens voor de keuze ‘easy’ of ‘right’ gestaan? Wat heb je gekozen en hoe pakte je dat aan? Ik vind het geweldig om dat van je te horen, en ben blij met je reactie in het reactieveld hieronder. Dank je wel!

 

Wil jij mijn hulp inroepen?

Haal jij veel inzichten, herkenning en bevestiging uit mijn blogs, en heb jij er behoefte aan om een volgende stap te zetten? Wil jij uitzoeken hoe jij kiezen voor wat voor jou ‘juist’ is ook makkelijk kunt maken? Uitvinden wat je echt wil doen, onderzoeken hoe je die ondernemersdroom waar kunt maken?

Laten we dan eens praten. Stuur me een mailtje (jantine@jebruisendezelf.nl) of bel me (06-42549554) om een telefonische afspraak te plannen. Je bent welkom!

Je kunt je ook aanmelden voor mijn Doorbraaksessie: http://jebruisendezelf.nl/doorbraak-expertsessie/

Shine bright, make a difference!

Bruisende groet,
Jantine.

P.S. Ben je geïnspireerd geraakt? Tof als je mijn blog wil delen! Dat kan via de knoppen hieronder. Dank je wel!