Op mijn vorige blog over innerlijk leiderschap kreeg ik een prachtige reactie van één van mijn eigen businesscoaches: “Innerlijk leiderschap, nou ik heb het ontdekt hoor. Waar ik voorheen als een ongeleid projectiel mijn leven leed. Ik weet nu hoe belangrijk het is mijn eigen leven te leiden. Ik weet ook hoe ik dat moet doen, door mijn innerlijke zelf als uitgangspunt te nemen. En hiernaar te luisteren. Alleen hierdoor zet ik mezelf vrij en kan ik in vrede leven.”

Van je leven ‘lijden’ naar je leven ‘leiden’ door je innerlijke zelf als uitgangspunt te nemen. Ik heb dus geen spelfout gemaakt in de titel van dit blog 🙂 Waarheen ‘lijdt’ jouw weg? Neem je genoegen met een onvervuld en richtingloos leven? Op de automatische piloot, binnen de gebaande paden, voldoen aan verwachtingen van anderen net zoals zoveel mensen om je heen. Of luister je naar je innerlijke kompas, naar de richting die je zelf je in wezen aanwijst? Doelgericht en vrij van beperkende kaders. Met voldoening, ontspanning en rust als resultaat. Omdat je weet dat je in de juiste richting beweegt, omdat je doet waarvoor je bent gekomen, omdat je ziet dat je waarde bijdraagt in het leven van anderen. Dat is wat luisteren naar mijn innerlijk kompas me brengt. Maar hoe kom je daar nou?

De wortels van je innerlijk leiderschap
De weg naar jouw innerlijke zelf, naar je innerlijk leiderschap, begint door je te verbinden met je wortels. Je ‘roots’, je afkomst, je normen en waarden, je levensgeschiedenis, alles wat je gevormd heeft tot wie je nu bent. Misschien zeg je nu ‘ja, dat is een open deur’. Dat kan, maar zeg eens eerlijk: heb je die deur al eens echt opengezet? En ben je al eens vol nieuwsgierigheid en zonder oordeel door de deuropening heen gestapt?

We vinden onze roots vaak zo vanzelfsprekend dat we niet meer zien wat ze ons gebracht hebben. Of we denken liever niet te veel terug aan onze afkomst, omdat er schaamte en pijnlijke herinneringen aan kleven. Voorbij die blinde vlekken en voorbij die pijnlijke herinneringen ligt echter een prachtige schat op je te wachten! Één van mijn andere coaches zegt altijd: “het goud ligt al onder je voeten, je hoeft het alleen nog maar op te rapen”. Mijn ‘goud’ zit ‘m bijvoorbeeld in de sociale bewogenheid die ik van moederskant meekreeg. En in de zeer gevoelige antenne van vaderskant waarmee ik me op andere mensen kan afstemmen en me met hen kan verbinden. De waarde van mijn jeugd als expat-kind is de open blik op de wereld die ik heb ontwikkeld. Voorbij de vele verhuizingen, het afscheid nemen van vriendinnetjes en wennen aan weer een andere school, die daar ook onlosmakelijk aan verbonden waren.

Zet de eerste stap
De kracht van je wortels vormt het fundament voor de weg naar innerlijk leiderschap. Je legt de basis door jezelf tijd te gunnen om de volgende vragen te beantwoorden:

  • Wat deed jou als kind juichen van blijdschap? Wat brengt jou dat vandaag de dag?
  • Aan welke gebeurtenis uit je jeugd denk jij liever niet meer terug? Kun je je perspectief op deze herinnering 180 graden omdraaien? Wat zie je dan?
  • Wat is een gevleugelde uitspraak in jouw familie? Of een anekdote die bij elke gelegenheid in geuren en kleuren verteld wordt? Voor welke waarden en normen staat deze uitspraak of anekdote? En hoe hebben deze jouw leven richting gegeven?

Ik ben heel benieuwd naar je inzichten. Wil je ze delen in het reactieveld onder deze blog? Alvast bedankt voor je openheid!

Wil je mij helpen de volgende stap te zetten?
Ik werk aan een nieuw online programma over innerlijk leiderschap voor ondernemers, directeuren en managers. Met dit programma wil ik jou helpen om de innerlijk leider in jezelf te leren kennen, te ontwikkelen en te verstevigen. Zodat jij met succes aan het roer staat van je onderneming, organisatie of team. Om de inhoud van dit programma goed aan te laten sluiten bij jouw wensen en behoeften heb ik een aantal vragen voor je. Wil je me helpen door deze vragen te beantwoorden?

Klik hier om de vragenlijst ‘Innerlijk leiderschap voor ondernemers, directeuren en managers’ direct online in te vullen.  

Ik wil je graag bedanken met een mooi cadeau!
Als dank voor het invullen van de enquête ontvang je van mij mijn splinternieuwe e-book ‘De 5 sleutels die jouw weg naar innerlijk leiderschap openen’.

Je helpt me nog meer als je de link naar de enquête (https://nl.surveymonkey.com/r/ZNFTLGC) verder wilt delen met ondernemers, directeuren, managers en andere leiders die ook graag steviger aan het roer willen staan van hun leiderschap, hun team of hun bedrijf.

Met dankbare groet,
Jantine