Ben jij een denker of een doener? Ben jij van het wikken en wegen, of schiet je het liefst meteen in de actie? Onlangs gaf ik een cursus aan een groep vrouwen. Thema ‘vertrouwen op je eigen kracht’. Het toeval wilde dat aan de ene kant van de tafel de denkers bij elkaar zaten, en aan de andere kant de doeners. Dat leverde grappige discussies op. Heel verhelderend!

 

Denkers

De denkers vertelden dat ze het vooral moeilijk vinden om te kiezen. Dat alle mogelijkheden, alle details, alle voor- en nadelen in het hoofd moeten worden afgewogen. Dat het ongelooflijk lastig is om te bepalen waar je begint met iets. En dat ze eeuwig twijfelen of ze wel de juiste keuze maken. Waardoor het vaak helemaal niet tot een keuze komt…

 

Doeners

De doeners moesten daar om lachen en zeiden dat ze dat totaal niet herkenden! Zij vertelden dat ze het liefst meteen in actie komen. Gewoon doen, aanpakken die handel. Er is ook zoveel te doen, en zoveel is leuk. Ze moeten er niet aan denken om eerst alles te gaan uitdenken, pff veel te vermoeiend! Wel lastig dat ze vaak het gevoel hebben zichzelf voorbij te lopen en dat niet altijd duidelijk is of die acties het gewenste resultaat opleveren. Voor je het weet, schiet je in een gevalletje ‘bezig zijn om het bezig zijn’ terwijl je het gevoel hebt nog net niks gedaan te hebben…

 

De beste strategie

De denkers keken met bewondering naar de doeners. Leer ons ook eens om gewoon in actie te komen, vroegen ze. En de doeners hadden respect voor de denkers. Best waardevol om af en toe eens even stil te staan bij jezelf en bewust te kiezen voor wat je wel of niet wil doen.

Wat is nu de beste strategie? Denken of doen? Weet je, het maakt niks uit. Denken en doen zijn in feite precies hetzelfde! Huhh, hoe dan? Nou zo:

  • Alleen maar denken maakt dat je niet in actie komt. Dus geen stap dichterbij waar je wil zijn. Je blijft stilstaan, gevangen in je gedachten.
  • Alleen maar doen maakt dat je niet reflecteert. Dat je richtingloos bezig bent. En ook geen stap dichter komt bij waar je naartoe wil. Je blijft stilstaan, gevangen in doelloze drukte.

 

De ideale mix

Het zou mooi zijn als we de denkers en doeners gewoon samen in de blender konden gooien, levert de ideale mix op toch? Niet helemaal. Er mist nog een cruciaal ingrediënt: VOELEN. De weg naar een goede balans tussen denken en doen loopt via je gevoel. Probeer het maar eens:

  • Ben jij een denker en merk je dat je niet tot een keuze kunt komen omdat je in kringetjes in je hoofd blijft rondmalen? Zak dan eens vanuit je hoofd naar je buik. En merk op hoe je je op dat moment voelt. Welke keuzemogelijkheid geeft je het beste gevoel? En welke actie voelt intuïtief als de beste keuze op dit moment? Durf je gevoel te volgen en voor die ene actie te gaan. Check daarna weer bij jezelf wat de volgende actie kan zijn door er even over na te denken en jezelf steeds weer met je gevoel te verbinden.
  • Ben jij een doener en merk je dat je onrustig wordt doordat je steeds in de actiestand schiet? Sta dan eens even stil en leg die bezige handen op je buik. Merk op hoe je je op dat moment voelt. Welk gevoel heeft je laatste actie je gegeven? Voldoening, blijdschap, energie, flow? Of misschien teleurstelling, een onvoldaan gevoel, stress en uitputting? Registreer je gevoel en hang er geen oordeel aan. En neem dan even de tijd om te bedenken wat je anders wil: iets doen wat je al te lang hebt uitgesteld en waarvan je weet dat het je wel dat gevoel geeft dat je graag wil ervaren. Of misschien wel even helemaal niks doen. Durf stil te staan en erop te vertrouwen dat de actie die jou echt verder brengt zichzelf zal aandienen.

 

Je gevoel helpt je om je niet terug te trekken in de comfortzone van je bovenkamer. En ook om niet als een kip zonder kop rond te rennen zonder daar te komen waar je graag heen wil. Hoe is dat voor jou? Ben jij een denker of een doener? En welk inzicht levert het toevoegen van je gevoel jou op? Ik vind het supergaaf om van je te horen in het reactieveld hieronder. Als dank stuur ik je een mooie oefening waarmee je je gevoel elke dag weer als uitgangspunt kunt nemen in je denken én je doen.

 

Wil jij je gevoel ook als uitgangspunt nemen in je denken én doen?

Haal jij veel inzichten, herkenning en bevestiging uit mijn blogs, en heb jij er behoefte aan om een volgende stap te zetten? Wil jij uitzoeken hoe jij meer vanuit je gevoel kunt kiezen, leven en werken? Uitvinden hoe je dat volle hoofd wat ruimte geeft, en die bezige bij rust gunt?

Laten we dan eens praten. Stuur me een mailtje (jantine@jebruisendezelf.nl) of bel me (06-42549554) om een telefonische afspraak te plannen. Je bent welkom!

Je kunt je ook aanmelden voor mijn Doorbraaksessie: http://jebruisendezelf.nl/doorbraak-expertsessie/

Shine bright, make a difference!

Bruisende groet,
Jantine.

P.S. Ben je geïnspireerd geraakt? Tof als je mijn blog wil delen! Dat kan via de knoppen hieronder. Dank je wel!