Ken je dat? Dat het succes jouw kant op komt, maar dat het je nauwelijks lukt om ervan te genieten? Niet echt iets om eerlijk voor uit te komen, want het klinkt nogal ondankbaar toch? Ik heb er ook ‘last’ van. Steeds meer lezers op mijn blog, meer en meer mooie reacties, klanten die moedige keuzes maken en nieuwe wegen inslaan na een coachingstraject met mij en me bedanken voor de bijdrage die ik daaraan heb geleverd, klanten die hun samenwerking met mij verdiepen en verlengen. Andere businesscoaches, consultants en ondernemers die graag hun krachten met me willen bundelen. Gaaf! Toch? Dat is toch wat ik wil? En jij ook? Succesvol zijn, je bedrijf laten groeien, steeds meer mensen bereiken en helpen. Hoe kan het dan dat ik kramp in mijn maag voel als ik denk aan succes? Wat zit daarachter, wat vertelt die kramp je wat je eigenlijk niet wil weten?

De kramp van een overvloedige mindset
Leiderschapsdenkers, managementgoeroes, ondernemerscoaches, ze moedigen je stuk voor stuk aan om jezelf succesvol te denken. Om een overvloedige mindset te hebben, want dan nodig je het succes vanzelf uit in je leven en in je bedrijf. Dat kan wel zijn, maar het is af en toe knap lastig. En eerlijk gezegd, krijg ik er ook een beetje jeuk van. Van dat woord overvloed. Nu kan ik er natuurlijk prima een ander woord op plakken: ruimte, een ontvangende mindset, voldoening of flow. Zoiets. Voelt voor mij beter. Maar het krampachtige gevoel van succes neem ik er toch niet mee weg. Hoe kan dat?

Een klein onderzoekje bij mezelf en bij anderen in mijn omgeving leert me dat groeiend succes gedachten triggert zoals:

  • Oei, nu moet ik het succes vast zien te houden anders heb ik gefaald.
  • Waar heb ik dit eigenlijk aan verdiend?
  • Nu moet ik wel echt hard gaan werken om te laten zien dat ik het succes waard ben 🙂
  • Wanneer komen ze erachter dat ik eigenlijk maar wat aan het doen ben?

Het is gewoon weer die innerlijke criticus waar ik het in mijn vorige blog bij het ‘heilige moeten’ ook over had. Die innerlijke criticus die tegen je praat, die het lekker vindt om je binnen je comfortzone te houden. ‘Blijf zitten waar je zit, en verroer je niet. Hou je adem in en stik niet’. Ken je dat rijmpje nog van het verstoppertje spelen vroeger? Als je blijft zitten waar je zit, voel je je veilig. Dan gebeurt er niks spannends of engs. Maar ook niks gaafs, nieuws en groots… En dat laatste is wel wat je wil, waar je naar verlangt. Want leven is bewegen, groeien, ontwikkelen. Je kúnt niet eens stil blijven zitten, al zou je dat nog zo graag willen.

Dankbaarheid versus waardering
De crux zit ‘m in het maken van de stap van dankbaarheid naar waardering. Ja, jij en ik zijn natuurlijk dankbaar voor ons groeiende succes. Je bent dankbaar voor de mensen die je steunen, motiveren en verder helpen. Ik ben dankbaar voor de klanten die mij hun vertrouwen schenken. Die dankbaarheid geeft een goed gevoel. Maar de echte verankering van die dankbaarheid zit ‘m in het voelen van waardering.

Dankbaarheid gaat over het tellen van je zegeningen. Het is het resultaat van een proces waar je doorheen gegaan bent, vanuit een situatie waar je niet tevreden over was naar een situatie waarin je dat wél bent. Iets dat gelukt is, een prestatie die je hebt neergezet, negatieve omstandigheden die je hebt omgebogen, iets dat je hebt overwonnen. Aan dankbaarheid blijft altijd iets ‘kleven’ van het punt waar je vandaan kwam, die beginsituatie die je graag wilde veranderen. Dankbaarheid is terugkijken.

Overtreffende trap
Waardering is een staat van zijn. De overtreffende trap van dankbaarheid. De plek in jezelf waar je voelt dat je ertoe doet, waar je jezelf accepteert no matter what, waar je de persoon waardeert die je was én de persoon die je bent. Het is het fundament van waaruit je vooruitkijkt. Naar de persoon waarvan je weet dat je die kunt worden. Naar datgene wat je neer wil zetten. Vanuit je innerlijke drijfveren. Los van welk succes dan ook. En dat voelt bevrijdend. Het geeft je een verwachtingsvolle, vreugdevolle mindset en het doet de kramp wegsmelten. Wat een opluchting, ik kan weer vooruitkijken! Vol verwachting over de mensen, de mogelijkheden en de successen die mijn pad zullen kruisen.

Als je meer wil weten over het verschil tussen dankbaarheid en waardering, kijk dan eens dit filmpje van Abraham-Hicks. Prachtig toegelicht, verhelderend en inspirerend.

Wat betekent succes eigenlijk voor jou? Herken je de kramp of laat je die gemakkelijk los? Jouw reactie is waardevol voor mij en de lezers van mijn blog. Ik waardeer je openheid en de tijd die je neemt om je reactie achter te laten. Dank je wel!

Met vreugdevolle groet,
Jantine.

 

P.S. Wil je mijn blog delen in je netwerk? Ik vind het namelijk fijn als zoveel mogelijk leiders in ondernemingen en organisaties profiteren van mijn kennis en expertise. Gebruik hiervoor de onderstaande social media knoppen.